Slovenija
98 ogledov

Simobil toži Telekom zaradi Itak Džabesta

Simobil Saša Despot
Simobil je zaradi naročniškega paketa Itak Džabest vložil tožbo zoper Telekom Slovenije. Želijo, da se razmere na telekomunikacijskem trgu uredijo, zlorabe sankcionirajo, popravi nastala škoda ter preprečijo nove nepravilnosti.

S tožbo bodo pred sodiščem dokazovali dolgoletne zlorabe prevladujočega operaterja, so v izjavi za javnost zapisali v Simobilu.

Mobitel, ki se je letos poleti združil s Telekomom Slovenije, je od leta 2009 pod drobnogledom urada za varstvo konkurence, ker naj bi od uvedbe paketa Itak Džabest novembra 2008 vodil takšno cenovno politiko, da so končne cene glede na variabilne stroške prenizke. To pa bi lahko pomenilo cenovno izrivanje konkurence. Urad je postopek uvedel na pritožbo Tušmobila.

Tretji največji slovenski mobilni operater je tožbo zoper Mobitel zaradi Džabesta vložil že januarja, a postopek na sodišču še vedno ni dobil epiloga. Vrednost tožbe je 86 milijonov evrov.

UVK: Mobitel uvedel ceno paketa, ki ni pokrivala stroškov

Urad za varstvo konkurence (UVK) odločbe sicer še ni izdal, je pa strankam v postopku posredoval povzetek relevantnih dejstev. V njem je zapisal, da je Mobitel s paketom Džabest namerno uvedel ceno paketa, ki ni pokrivala stroškov in ustvarila izgubo, s čimer je bila konkurenca namerno izrinjena s trga, je pred dnevi poročal časnik Finance. S tem je Mobitel kršil zakon o preprečevanju omejevanja konkurence in pogodbo o delovanju Evropske unije.

V Simobilu višine tožbenega zahtevka za STA niso razkrili, kot pa danes navaja časnik Finance na svojih spletnih straneh, naj bi po zanesljivih podatkih od Telekoma Slovenije zahtevali več kot 250 milijonov evrov.

"Prepričani smo, da le urejen trg, kjer so vzpostavljeni pogoji za pošteno tekmo, prinaša koristi za uporabnike," so v izjavi za javnost zapisali v Simobilu. Mobitel je z zlorabami prevladujočega položaja onemogočal razvoj konkurence v Sloveniji, kar vsaj v določeni meri še vedno velja, so dodali.

Komentarjev 2
  • Votko 17:21 18.november 2011.

    Simobil naj raje pred svojim pragom pomete vse nepravilnosti in vse tisto kar so naredili nam uporabniko, potem pa se bomo začeli pogovarjati. Nikoli več na Simobil!

  • 1111 16:51 18.november 2011.

    ...če bi vsi naročniki tožili Simobil, zaradi njihovih nepravilnosti, bi barako že zdavnaj zaprli...pokvarjenci!!