Slovenija
143 ogledov

Simon Vrhunec ne bo več kandidiral za generalnega direktorja

Simon Vrhunec, šef UKC, ni za to, da imajo tamkajšnji zaposleni tudi koncesijske Žurnal24 main
Vrhuncu se mandat v.d. generalnega direktorja izteče 10. avgusta. Svet zavoda je obvestil, da svojega dela kot vršilec dolžnosti ni več pripravljen opravljati, prav tako za funkcijo generalnega direktorja ne bo več kandidiral.

Simon Vrhunec je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da po 10. avgustu, ko se mu izteče mandat, ni več pripravljen voditi UKC Ljubljana. Prav tako ne bo več kandidiral za generalnega direktorja UKC. To je zapisal tudi v pismu, ki ga je poslal svetu zavoda. Ta se bo sestal jutri, na dnevnem redu pa ima tudi imenovanje novega vršilca dolžnosti generalnega direktorja zavoda.

"Slabo je za UKC Ljubljana, da ima vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Potrebujemo generalnega direktorja, ki bo lahko opravljal svoje delo s polnimi pooblastili. Ta inštitucija si zasluži, da dobi direktorja za štiri leta," pravi Vrhunec.

Po njegovem mnenju bi se lahko postopki okoli novega razpisa odvili že pred mesecem in bi bil lahko na četrtkovi seji že imenovan novi generalni direktor. Odgovornost za "zamudo" pri razpisu je po njegovih besedah na ministrstvu za zdravje.

Glede svoje prihodnosti je Vrhunec dejal, da ima v pogodbi zapisano, da se mu po izteku mandata ponudi primerno delovno mesto znotraj UKC. "Upam, da se bo to določilo pogodbe upoštevalo," je dejal in pojasnil, da je slišal govorice o tem, da se "dela vse, da se ga iz vrže iz UKC".

Vlada Vrhunca ne podpira

Simon Vrhunec je na čelu največje slovenske bolnišnice šest let, kot vršilec dolžnosti, torej z omejenimi pooblastili  pa naloge opravlja že skoraj dve leti.

Od 2013, ko mu je svet UKC potrdil vnovičen mandat, vlada Alenke Bratušek soglasja k potrditvi ni dala niti zavrnila.Sedanja vlada pa je 26. februarja letos sprejela sklep, da ne da soglasja k imenovanju Vrhunca

Je pa vlada prejšnji teden zaostrila pogoje za gebneralnega direktorja UKC. "Ob zadnjem razpisu za imenovanje generalnega direktorja se je ponovno izkazalo, da se pogoji glede izpolnjevanja dodatne izobrazbe na področju upravljanja in najmanj petih let delovnih izkušenj z vodenjem in upravljanjem lahko razumejo na več načinov in tako ustvarjajo dvome," so sporočili z vlade. 

Spremenjeni odlok tako določa, da mora kandidat za generalnega direktorja UKC imeti izobrazbo druge študijske stopnje, oziroma raven izobrazbe, pridobljene po študijskih programih, ki v skladu z zakonom ustreza tej izobrazbi. Imeti mora najmanj pet let delovnih izkušenj na primerljivih delovnih mestih s področja organizacije, vodenja in upravljanja, predložiti pa mora program dela in razvoja UKC. Poleg tega je imenovan lahko samo kandidat, ki ni bil pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot šest mesecev in ima srednjo stopnjo znanja enega svetovnega jezika.

Svet UKC Ljubljana je 18. marca letos objavil nov razpis za generalnega direktorja, na katerega je prispelo 10 prijav, med njimi tudi Vrhunčeva. Za favoritinjo je tedaj veljala poslovna direktorica pediatrične klinike Biserka Marolt Meden, vendar je svet zavoda  po predstavitvi izbranih kandidatov, sklenil, da ne bo izbral nobenega od prijavljenih kandidatov, ker nihče ni primeren za vodenje največje slovenske bolnišnice.

Aprila lani so zaradi sklenitve pogodbe za servisiranje operacijskih miz z Medicoenineeringom za 18 tisoč evrov po mizi Vrhunca preiskali kriminalisti.

 

Komentarjev 3
  • toni69 09:20 23.julij 2015.

    Pa na zdravje!

  • valerijakregar 16:30 22.julij 2015.

    kot inženir strojništva naj se malo ozre po litostroju n.pr !bo težko oditi od korita, kajne tovariš ???????!

  • crvit 14:16 22.julij 2015.

    No tale sric si je napolnil žepe do te mere da ima sedaj dovolj denarja da živi kot kralj do smrti in prav tako njegova družina