Slovenija
14477 ogledov

Bodo otroci novembra sploh še šli v šolo? Tako odgovarja ministrica!

Simona Kustec Anže Malovrh/STA
"V šolski koledar ne bo treba drastično posegati."

Kot smo pisali, je vlada včeraj sprejela odločitev, da za osnovnošolce podaljša krompirjeve počitnice za en teden, v srednjih šolah in na fakultetah pa bo v naslednjem tednu potekal pouk na daljavo. Takšno odločitev so po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec sprejeli "zaradi trenutne epidemiološke slike, ki je povezana tudi z visoko stopnjo okuženih učiteljev in tudi vzgojiteljic." Takšno pobudo pa je dalo tudi Združenje ravnateljev osnovnih šol. 

Osnovna šola Podaljšanje počitnic Slovenija Ministrica o nadomeščanju: "Pet dni ne pomeni usodnega problema"

V oddaji 24 ur zvečer na POP TV je pojasnila, da navodila šolam za šolanje na daljavo niso nekaj novega in so jih izdali že v spomladanskem času. So pa navodila po njenih navedbah tudi čez poletje dopolnjevali, zdaj pa so digitalizirali tudi vse učne načrte in dopolnili navodila z ustreznimi učnimi orodji. Pojasnila je, da imajo osnovne šole zaradi bolnih učiteljic trenutno kadrovske težave, nekatere šole pa potrebujejo še nekaj dni, da se lahko pripravijo na ponovno šolanje na daljavo. Vse to je botrovalo k odločitvi o podaljšanju počitnic za en teden. 

Vse bo odvisno od epidemiološke slike

Ali se bodo učenci čez en teden vračali v šolske klopi, ali se bodo šolali od doma, Kustečeva ni želela napovedati, saj je po njenih zagotovilih vse odvisno od spoštovanja ukrepov in posledično epidemiološke slike. "Kar vam lahko jaz zagotovim je, da je želja nas vseh, da bomo takoj, ko bo to varno, prešli na šolanje v šoli," je povedala. 

"Ta trenutek šolski koledar resnično teče nemoteno naprej. Teh pet dni, ki jih v osnovnih šolah podaljšujemo, jih bomo zanesljivo nadomestili na takšen način, da ne bo potrebno dramatično posegati v šolski koledar in ga ne bo treba bistveno raztegniti," je še dejala in zagotovila, da bodo našli takšno rešitev, s katero bodo vsi zadovoljni. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Ender3 13:24 31.oktober 2020.

    Bravo, naj se vidi, kdo vodi to vlado, naj za to tudi odgovarja. Škoda bo prekomerna in nesorazmerna to je dejstvo.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 12:19 31.oktober 2020.

    vse to po švedskem modelu ;)

  • Marcelko 09:10 31.oktober 2020.

    Kaka šola, kdo pa bo še to potreboval. Itak bomo kmalu že nagonsko postali ovce. Bravo vlada, presegli ste same butalce na vseh nivojih..