Slovenija
103 ogledov

Sin ni mogel do nje

Voda, ki včeraj ni odtekla niti za centimeter, je družini Atlija popolnoma uniči Žurnal24 main
Sečovlje, Koper. Bili smo prvi, ki smo obiskali prizadete družine ob sečoveljskem mejnem prehodu.

Ogorčeni. “Vi ste prvi, ki se je oglasil pri nas. Vode smo imeli čez pas, vse je uničeno, vsi gospodinjski aparati, pohištvo, zdravila, dva avta, hrana ... Ostali smo brez vsega, tudi naši sosedje. V nedeljo sta se župan Tomaž Gantar in minister Patrick Vlačič za novinarje razkazovala na traktorju in se vozila mimo nas, panoramske oglede so očitno imeli gasilci, pri nas pa se ni ustavil prav nihče, da bi nam prinesel hrano ali vodo,” so bili včeraj dopoldne jezni in razočarani člani družine Počeko, ki živi tik ob mejnem prehodu Sečovlje.

Obljubljajo pomoč
Na teren. Dve družini v koprski in eno v piranski občini so morali začasno izseliti. Na teren so se včeraj že odpravili tudi predstavniki piranskega centra za socialno delo; na podlagi njihovih poročil bo prizadetim krajanom občina v okviru finančnih zmožnosti pomagala tudi z denarjem.

Izklop po treh urah
Sirena gasilcev ni opozorila na nevarnost. Ob enih ponoči so jih Počekovi klicali, naj izklopijo elektriko; izklop se je zgodil po treh urah. “Vse je bilo kaotično. Edini, ki so se zmigali, so bili Okolje Piran; dali so nam kontejnerje, v katere smo zmetali uničeno opremo,” dodajajo Počekovi.

Zbudil me je zvok vode, hotela sem vstati, in ko sem noge spustila na tla, sem z grozo ugotovila, da je moja postelja v vodi, ki je naraščala,” razlaga 81-letna Marčela Kozlovič, ki živi sama v hiši tik ob portoroškem letališču. “Klicala sem gasilce, pa se ni nihče javil. Potem še sina, ki živi v Izoli, a so ga ustavili pri letališču. Če me ne bi bodril po telefonu, ne bi zmogla,” ocenjuje.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Popovič ni imel časa
Zdaj nimamo več kje živeti. Ostali smo tudi brez kruha,” pa v solzah pove Svetlana Atlija, ki ji je voda povsem uničila tako stanovanje kot obrat za izdelavo betonskih izdelkov, s katerim se preživlja vsa družina. Prespali so v hotelu, voda na njihovi posesti včeraj še ni odtekla. Visoka je do dva metra. “Že 47 let živim tu. Prej nismo imeli takšnega močvirja, dokler niso okoli nas naredili nasipov,” pravi. Spomnimo, družina Atlija je s koprsko občino že leta 2002 sklenila pogodbo o zamenjavi zemljišča, a se ni zgodilo nič. “Mediacijo bi morali imeti 26. avgusta, a župan Boris Popovič ni imel časa za nas. Novi termin je v četrtek,” sklene Atlija.

“Klicala sem gasilce, pa se ni nihče javil. Bila sem sama in bilo je grozno, voda je naraščala,” pove 81-letna Marčela Kozlovič, ki kaže, do kod je segala voda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.