Slovenija
45 ogledov

Sindikaliste izžvižgali

Monika Žvikart, tiskovna predstavnica Preventa Globala, je za Žurnal24 dejala, d Žurnal24 main
Prevent. Prve tri ure stroji stali, zatem je proizvodnja le stekla. Plače obljubljene za danes.

Za opravljeno delo pričakujemo tudi plačilo. Jezni smo, ker tega denarja ni, pa bi moral biti. Že tako so plače mizerne,” nam je povedala ena od jeznih Preventovih delavk, ki jo ujamemo ob izhodu iz tovarne.

Ker aprilskih plač včeraj zjutraj še ni bilo na računu, so v slovenjgraškem Preventu Globalu delavci spontano ustavili stroje in tri ure čakali na pojasnila, zakaj denarja ni. Kot je tik pred zaključkom reakcije za Žurnal24 dejala Monika Žvikart, predstavnica za stike z javnostmi Preventa Globala, naj bi bile plače vendarle izplačane danes.

Stavka uradno napovedana
Okoli 9. ure je med delavce stopil tudi sindikalist Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Vladimir Zorman, a so ga delavci izžvižgali. “Verjetno zato, ker smo našim članom obljubili, da jim bomo, če plač še ne bo, izplačali po 50 evrov izredne solidarnostne pomoči,” je dejal Zorman. Takšnih je okoli 550 od 1.300 zaposlenih.

Kljub tej ponudbi so se mi posmehovali in mi očitali, da zanje ne naredimo dovolj,” je razložil Zorman, ki je delavce tudi opozoril na nezakonito ravnanje, saj mora biti stavka uradno napovedana; upravo pa na to, da bodo delavci, če se razmere ne bodo uredile, vzeli stvari v svoje roke. “Če plač vendarle še ne bo, bo 27. maja stavka,” je napovedal Zorman.

Nekdo bi moral ukrepati
Prepirov uprave in lastnikov imamo počasi dovolj. Prav tako njihovega arogantnega odnosa do delavcev, saj se vedejo, kot da so smet,” pa je jezen Lojze Raško, sekretar koroške organizacije ZSSS. “Ne bi bil rad prerok, a če se lastnika ne bosta znala dogovoriti, bodo šle stvari samo še navzdol. Vmes bi moral poseči nekdo tretji, a to ni sindikat, ki nima kapitala,” je povedal in dodal, da se vsi izgovarjajo, da je to zasebna lastnina. “A delavci to zagotovo niso. In ko jih bo 1.300 prišlo na zavod, se bo nekdo s tem moral ukvarjati,” je izpostavil.

Kaj pa denar za odpravnine?

Prevent trenutno nima denarja niti za plače, zato ne vem, kje bodo dobili denar še za odpravnine, ki jih morajo izplačati presežnim delavcem,” pa se sprašuje Tone Rozman iz Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije. Teh naj bi bilo 400, merila zanje pa naj bi bila znani do sredine junija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.