Slovenija
36 ogledov

Sindikalisti pod lupo

Branko Amon, sekretar velenjske območne organizacije Skeia, pravi, da morajo vsa Žurnal24 main
Volitve. Predstavnike sindikata naj bi volili le sindikalni zaupniki. Nekateri grozijo z izstopom.

“Sindikalne volitve so trenutno pri nas vroča tema. Bližajo se, mi pa se sprašujemo, kdo bo volil naše vodilne sindikaliste. To naj ne bi bili člani, delavci torej, ki plačujemo tudi članarino, temveč le sindikalni zaupniki. In ljudem gre to v nos,” pravi Veronika Juvan, ena od tistih Gorenjevih delavk, ki se je izpostavila tudi ob stavki pred poldrugim letom. Kot dodaja, zaposleni napovedujejo, da bodo, če jim ne bo omogočena volilna pravica, množično vračali sindikalne kartice, kar pomeni, da bodo iz članstva izstopili.

Niso volili
Tega si najbrž nihče v sindikatu Skei Gorenje ne želi, saj je vanj včlanjenih več tisoč ljudi. “Priprave smo začeli novembra, sredi februarja bodo volitve,” razloži Branko Amon, sekretar regijske organizacije Skeia. “Dejstvo je, da ljudje te pravice niso izkoristili in neposrednih volitev se ni udeležila niti polovica članov,” Amon odgovarja na vprašanje, čemu nimajo vsi člani priložnosti voliti predstavnikov.

Tako določa statut
“Volitve po delegatih zdaj določa statut,” nam potrdi Ivan Vidakovič, ki je predsednik sindikata Skei Gorenje GA in je na predčasnih volitvah nadomestil Ivana Krušiča. Vidakovič in Žan Zeba, predsednik Poslovnega sistema Skei Gorenje, bosta ključna na listi, na kateri bo sicer skupno okoli 30 ljudi, ki jih bodo volili sindikalni zaupniki – teh je okoli 150, vsi pa imajo še namestnike. “Na volitvah bomo preverjali, ali zdajšnje vodstvo uživa podporo članov ali ne,” pove Amon. “Vsekakor je voljo ljudi treba spoštovati. Sam se volitev ne bojim,” sklene Vidakovič in doda, da o tem, da se člani nad zdajšnjim sistemom volitev pritožujejo, ne ve ničesar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.