Slovenija
24 ogledov

Sindikalisti ponudili roko

slovenija 18.02.07, Dusan Semolic, Predsednik Zveze Svobodnih Sindikatov Sloveni Boštjan Tacol
Pri ZZZS od novega sklica državnega zbora in vlade pričakujejo predvsem, da bodo hitro pristopili k pogajanjem za nov socialni sporazum.

"Ponujamo roko sodelovanja. Želimo, da bi razmeroma hitro pristopili k dialogu, ki nikoli ni lahek - k oblikovanju socialnega sporazuma," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Dodal je, da obstajajo primeri, resda redki, ko so politiki, delodajalci in sindikatistopili skupaj in bili učinkovitejši pri premagovanju težav.

Semolič razume, da so politiki takoj po volitvah še "omamljeni od številk", jih pa opominja, da je njihova odgovornost zelo velika. Upa, da bo država dobila vlado, ki bo upoštevala interese zaposlenih, brezposelnih, socialno šibkih.

Da ne bi bili več lakaji EU 

V ZSSS pričakujejo, da bo državni zbor sprejemal domišljene zakone, da bodo k pripravi zakonov povabljeni socialni partnerji, civilna družba in strokovnjaki ter da bodo zakoni bolj ščitili interese ljudi, ne le kapitala. Upajo, da bo prišlo do preloma v odnosu do institucij EU, saj da se je doslej pogosto "lakajsko" sledilo vsemu, kar je prihajalo iz bruseljskih institucij, ni pa bilo vedno v interesu naših ljudi in države.

Razprodaje z odpuščanji 

Glede privatizacije upajo, da bo prišlo do sprememb. "Privatizacija bo zagotovo sestavni del življenja v prihodnje. Ampak ne takšna, ki se pogosto ponuja," je dejal. Dodal je, da obstajajo velike težave pri korporativnem upravljanju in da mora država to odpravljati, da pa se država ni pokazala toliko slab lastnik kot slab prodajalec.

Država mora, ko prodaja, ščititi tudi interese zaposlenih, vedeti, kaj bo v prihodnje z razvojem teh podjetij, ne pa da imamo razprodaje, ki jih spremlja takojšnje odpuščanje delavcev, pri katerih gredo dobički takoj v tujino ter ki so na meji zakonitosti in so nestransparentne, je prepričan.

Pričakujejo, da bo politika krepila javno zdravstvo in šolstvo ter da javni sektor in upokojenci ne bodo rezervoar za reševanje javnih financ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.