Slovenija
17 ogledov

Sindikalisti štejejo vojsko

(Foto: null) Žurnal24 main
Interventni zakon. Če dogovora o zamrznitvi plač do konca tedna ne bo, bo plače urejal zakon. Ministrica ga predstavlja sindikatom. Za stavko doslej 23 sindikatov, jutri znana odločitev Sviza.
Zamrznitev plač

• Plačna reforma. Vlada v predlaganem dogovoru predvideva prestavitev odprave zadnjih dveh plačnih nesorazmerij.

• Zamrznitev napredovanj. Vlada namerava za dve leti zamrzniti napredovanja v javnem sektorju in izplačevanje redne delovne uspešnosti ter omejiti višino izplačila povečanega obsega dela. Prihodnje leto ne bi bilo splošne uskladitve plač. Regres za letni dopust pa bi tudi v prihodnjih dveh letih ostal na ravni letošnjega, kar pomeni 692 evrov bruto.

Stavka. Stavkovni odbor 22 sindikatov javnega sektorja se bo v četrtek, glede na to, ali bo vlada obravnavala njihov protipredlog o zmanjšanju stroškov plač, dokončno odločil o izvedbi stavke, je napovedal predsednik stavkovnega odbora Dušan Miščevič.

Posedijevi sindikalisti ne pričakujejo, da bi vlada njihov predlog, ki predvideva odpravo plačnih nesorazmerij po osminkah v naslednjih štirih letih, lahko sprejela.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs ga je še pred razpravo na vladi ocenila kot nesprejemljivega, saj bi pomenil povečanje mase plač za prihodnje leto.

Poziv tudi nečlanom
"Enourna stavka ne pride v poštev, opozorilna stavka glede na to, kaj vlada napoveduje, ni smiselna, torej ostane samo stavka do izpolnitve stavkovnih zahtev," je povedal Miščevič.

Prvega septembra bo stavkovni odbor določil datum stavke, do devetega septembra pa stavkovne zahteve. "K stavki bomo pozvali tudi nečlane sindikatov," pravi Miščevič, ki ocenjuje, da bi v stavki sodelovalo od 80 do 90 tisoč javnih uslužbencev.

Predstavitev zakona
Pavlinič Krebsova bo sindikatom jutri predstavila predlog zakona, ki bo sprejet, če s sindikati ne bo dosežen dogovor o zamrznitvi plač. Poleg 22 sindikatov, ki jih vodi Janez Posedi, se je proti podpisu že izrekel tudi Policijski sindikat Slovenije, ki sicer spada pod Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije.

O podpisu ali zavrnitvi vladnih predlogov bosta danes odločala največji sindikat – sindikat učiteljev Sviz – in sindikat medicinskih sester, medtem ko se je sindikat delavcev zdravstva in socialnega varstva že odločil za podpis dogovora o zamrznitvi plač.

Branimir Štrukelj
• Stavka. "Javnim uslužbencem je treba povedati, da bodo ob stavki žrtvovali del plače."
• Problem. "Lahko se zgodi, da bo večina članstva za podpis, večina sindikatov pa proti, kar pomeni, da bo o naši usodi odločila manjšina."


Janez Posedi
• Stavka. "Če bo vlada sprejela naš protipredlog, smo lahko zmenjeni v nekaj urah."
• Pogajanja. "Problem je v tem, da vlada ne želi samo zamrzniti mase plač, ampak jo tudi zmanjšati za pet odstotkov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.