Slovenija
31 ogledov

Sindikalni sporazum podpisan

SVIZ Anže Petkovšek
Vlada in sindikati sta danes podpisali stavkovni sporazum, ki so ga po skoraj mesecu pogajanj včeraj v poznih urah le dorekli. Podpisalo ga je 26 sindikatov, med njimi ni policijskih in sindikata Morsa.

"Vlada in sindikati javnega sektorja so podpisali stavkovni sporazum, ki daje osnovo za ublažitev nekaterih varčevalnih ukrepov v ZUJF," je na Twitterju zapisala največja koalicijska stranka SDS.

Osemodstotno znižanje plač

Sporazum med drugim predvideva osemodstotno znižanje plač javnih uslužbencev, odpravo plačnih nesorazmerij ter umik normativov v šolstvu iz zakona za uravnoteženje javnih financ.

Vlada je iz predloga umaknila regres in amandma o zaostritvi upokojevanja, ki je včeraj presenetil in razburil sindikate. Zavezali so se tudi, da sindikati ne bodo začeli z referendumskimi postopki, če se bo tudi vladna stran in koalicija v DZ držala dogovorjenega, vlada pa bo plačala stavko, ki je bila 18. aprila. Z doseženim v dolgotrajnih pogajanjih sta obe strani relativno zadovoljni.

"Nekaj smo dobili, nekaj dali. Če imaš znižano plačo za osem odstotkov, ne moreš biti zadovoljen," je včeraj za zurnal24.si konec maratonskih pogajanj komentiral Aleksander Ogrizek, predsednik sindikata poklicnih gasilcev.

Tožili bodo vlado

Policijski sindikat Slovenije je pred dnevi vladi poslal opomin pred tožbo zaradi neizplačila regresa za letni dopust 2012, v katerem je kot rok za odgovor navedel 10. maj. Predsednik policijskega sindikata Radivoj Uroševič je pojasnil, da sicer že zbirajo pooblastila članov sindikata za vložitev tožbe, ki jo bodo vložili v prihodnjih dneh.

V sindikatu pozivajo vlado, naj najkasneje do 10. maja zaposlenim na ministrstvu za notranje zadeve in na policiji izplača regres v višini 692 evrov. V nasprotnem primeru napovedujejo vložitev tožbe na delovno in socialno sodišče.

In zakaj so policijski sindikati zavrnili podpis sporazuma? "Ukrepi iz prve točke, ki trajno posegajo v osnovno plačo, so nesprejemljivi tudi iz razloga, ker gre za praktično stalen ukrep, kar je v nasprotju z ustavno sorazmernostjo poseganja v plače zaradi krize. Višina povračila prevoza je neprimerna po višini. Solidarnostna pomoč se omejuje tudi za policiste, ki so poškodovani pri opravljanju svojega dela in dalj časa odsotni iz dela," pojasnjujejo iz Policijsega sindikata Slovenije.

Na drugi strani pa ... delodajalci zadovoljni

Podpis stavkovnega sporazuma, ki daje osnovo za ublažitev nekaterih varčevalnih ukrepov v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ, za Slovenijo pomeni premik z retorike na dejanske ukrepe za uravnoteženje proračuna, menijo delodajalci.

Prepričani so, da dogovor kaže na zrelost socialnega dialoga in na to, da se splača v ta dialog vlagati.

Komentarjev 4
  • MeršolLingvist 18:47 10.maj 2012.

    Glavno novico dneva imate že ves dan pod manj pomembnimi novicami. Ali neveste, kaj je pomembno, ali pa vam Košir ne dovoli, da bi vedeli :)

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:56 10.maj 2012.

    Po tvojem nicku sklepam,da si navdušenec nad primitivnim športom,za katerega je potreben IQ vsaj 23,tko,kot otroški čeveljčki.Po številki zadaj pa da si rojen tista leta,ko smo se mi borili za samostojno državo,tvoj skrivaški fotr te je pa trgal od materine ...prikaži več joške,zato pa pišeš,take nebuloze!Če bi bil malo bolj razgledan,bi se vzdržal takih komentarjev,ki so čist mem!

  • skam 12:27 10.maj 2012.

    Ali se v naši držav lahko naredi kaj,da ne bi bil kriv Kučan.juventus!