Slovenija
4518 ogledov

Sindikat policistov zahteva počitniški dom Debeli rtič nazaj

Debeli Rtič Saša Despot
Čeprav je zanimanje za počitnikovanje na Debelem rtiču med zaposlenimi skoraj popolnoma usahnili, policisti objekt, ki je zdaj namenjen morebitni nastavitvi begunskih družin, hočejo nazaj.

Policijski sindikat Slovenije predsednika vlade Marjana Šarca in ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja poziva k takojšnji vrnitve objektov na Debelem rtiču, namenjenim za počitniško dejavnost zaposlenih v MNZ in organoma v sestavi in začetek pogajanj za ponovno postavitev počitniških kapacitet Debelem rtiču za zaposlene.

"50 let smo vlagali svoja sredstva"

"Ugotavljamo, da ste brez posvetovanja, brez obveščanja in mnenja reprezentativnega sindikata v MNZ z organoma v sestavi enostransko posegli v socialno ekonomski položaj zaposlenih, in sicer na način, da ste počitniški dom Debeli rtič, v katerega se je 50 let namensko vlagalo sredstva iz proračuna MNZ in Policije ter celo namenska sredstva zaposlenih za počitniško dejavnost, brez utemeljenega razloga s Sklepom Vlade RS št. 21400-5/2015/12, z dne 16.7.2015 vključili v kontingentni načrt RS za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito," sporoča predsednik PSS Radivoj Uroševič.

Debeli Rtič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Ukinili ste naše edino letovišče"

Vlada je julija letos prenos upravljalskih pravic prenesla na Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov. "Z enostranskimi posegi ste neutemeljeno in brez pravne podlage ter brez socialnega dialoga (postopka obveščanja, posvetovanja in dogovarjanja) edino letovišče na morju, ki je bilo namenjeno za regeneracijo, počitnice, izobraževanje, rehabilitacijo zaposlenih MNZ in organoma v sestavi, ki so znaten delež sredstev prispevali kar sami za investicije pri gradnji počitniških kapacitet, ukinili in prenesli na razpolago Uradu vlade za oskrbo in integracijo beguncev," še pravi Uroševič, ki pozivamo k preklicu omenjenih aktov. "V kolikor se na navedeno ne boste odzvali, bomo prisiljeni uporabiti vsa ostala pravna sredstva," dodaja Uroševič.

Kapacitete samevajo že tretje leto

Na notranjem ministrstvu so medtem že večkrat pojasnili, da bo letovišče Debeli rtič, ki sicer sameva že tretje leto, namenjeno nastanitvi prosilcev za azil, predvsem družinam, če bo njihovo število naraslo. "V Počitniškem domu Debeli rtič za zdaj ni bilo nastanjenih prosilcev za mednarodno zaščito. Vsekakor pa je nastanitev prosilcev za mednarodno zaščito odvisna od dogajanj na področju migracij," pojasnjujejo na MNZ.

Debeli Rtič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zanimanje z leti usahnilo

Zadnje leto, ko je bil počitniški dom na Debelem rtiču odprt, leta 2015, so podatkih MNZ-ja tam našteli le še 6880 prenočitev, medtem, ko jih je bilo leta 2006 nekaj manj kot 19 000. "Zaposleni v MNZ-ju lahko uporabljajo druge počitniške enote MNZ-ja in tudi tiste, ki jih upravlja ministrstvo za javno upravo," še dodajajo na MNZ-ju.

Komentarjev 6
  • hana17 18:41 17.oktober 2018.

    Bolje vrniti policiji kot odstopiti beguncem.

  • maresem 14:43 16.oktober 2018.

    Prekleta golazen rdeča in migrantska. Gliha v kup štriha. Iščete vojno in dobili jo boste.

  • miki1234 14:02 16.oktober 2018.

    policisti se nekaj bunijo... tudi iz davkoplačevalskega denarja se je gradilo te objekte, pa ostalim državljanom niso bili nikdar na voljo.