Slovenija
10 ogledov

Sindikat v strahu za delovna mesta

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Sindikat delavcev Mercatorja se boji za delovna mesta v družbi. V sindikatu se bojijo, da bi lahko novi lastnik odpuščal delavce v službah, kjer bi se lahko podvajala delovna mesta.
"Če bi večinski delež Mercatorja odkupila velika tuja trgovska veriga, ki ima lastne potenciale, bi lahko bile posledice za delavce usodne, ker bi nekatere poslovne funkcije postale nepotrebne," pravijo v sindikatu.

 
 

Menimo, da je napovedana prodaja Mercatorja tujemu ali domačemu kupcu širši družbeni problem, ki kliče po nujnem angažiranju države.

 
V sindikatu se bojijo, da bi lahko novi lastnik odpuščal delavce v službah, kjer bi se lahko podvajala delovna mesta, na primer v logistiki, podpori maloprodaji, razvojnih službah, verjetno pa bi prišlo, kot menijo, tudi do ukinjanja drugih storitvenih verig, kot so tekstilna in tehnična, za katere morebitni kupec ne bi imel več interesa.

Sindikat nevarnost vidi tudi za delavce v živilsko-predelovalni dejavnosti, saj da tuje trgovske verige v svojem prodajnem programu pred proizvodi slovenske živilske industrije dajejo prednost lastnim proizvodom. Mercator ima po navedbah sindikata v svojem prodajnem programu 70 odstotkov slovenskih proizvodov.

"Menimo, da je napovedana prodaja Mercatorja tujemu ali domačemu kupcu širši družbeni problem, ki kliče po nujnem angažiranju države," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Dodajajo, da Mercator vključno s tujimi trgi trenutno zaposluje 20.000 delavcev in da je od njegovega poslovanja odvisnih še vsaj 200.000 drugih delavcev in njihovih družin, "zato upravičeno izražamo zaskrbljenost za morebitne posledice te napovedane prodaje".

Poslovanje Mercatorja odvisno od prodaje
Uprava Mercatorja je sporočila, da za komentiranje odločitev lastnikov glede prodaje njihovih deležev v družbi ni pristojna. V družbi menijo, da bi lahko prodaja skoraj polovičnega deleža drugi trgovski družbi pomenila, da bi Mercator postal odvisni del druge trgovske verige, kar bi lahko vplivalo na poslovanje družbe.

Kot je uprava Mercatorja sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze, bi moral kupec Mercatorja – po nakupu dobrih 48 odstotkov Mercatorja, ki jih skupaj prodajata Pivovarna Laško in Infond Holding – objaviti prevzem, s čimer bi po veliki verjetnosti postal večinski lastnik družbe. Tako bi Mercator postal odvisni sestavni del druge trgovske verige, kar bi lahko pomembno vplivalo na strateške usmeritve in poslovanje celotne skupine Mercator.

Uprava družbe meni, da je Mercator kot največje trgovsko podjetje v regiji in največje slovensko podjetje sposoben samostojno nadaljevati razvoj ter uresničevati poslovno vizijo in začrtane strateške usmeritve. Uprava podpira takšne spremembe lastniške strukture, ki zagotavljajo možnost stabilnega dolgoročnega uresničevanja začrtanih strateških in razvojnih usmeritev skupine Mercator kot samostojne vodilne trgovske družbe v Jugovzhodni Evropi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.