Slovenija
9 ogledov

Sindikat zdravnikov napoveduje stavko

Konrad Kuštrin opozarja, da v nekaterih zdravstvenih zavodih ne upoštevajo dogov Žurnal24 main
Sindikat zdravnikov, ki stavke za 4. april še ni odpovedal, z ministrom Marušičem nadaljeval pogovore o plačevanju dežurstev. Neupoštevanje dogovora o razporejanju zdravnikov.

Predstavniki sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides so ministru za zdravje Dorijanu Marušiču predstavili konkretne težave, ki nastajajo v bolnišnicah in zaradi katerih so v Fidesu za 4. april, zaradi plačevanja dežurstev, napovedali opozorilno stavko zdravnikov. 

Opozorilna stavka zdravnikov je napovedana za 4. april med 8. in 9. uro. Potekala naj bi v času ure priprave na delo, ki zdravnikom pripada, a je praviloma ne koristijo.

"Glede tega, da gre za sistemsko napako, smo si še vedno enotni, ker je to zmedo vnesla sprememba zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanaša na področje dežurstva. V večini javnih in zdravstvenih inštitucijah to ni problem, je pa to velika težava v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor in Splošni bolnišnici Brežice, deloma tudi UKC Ljubljana in nekaterih manjših zdravstevnih domovih," je po sestanku za naš spletni portal pojasnil predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Nov pravilnik in dežurstva so v mnogih zdravstvenih zavodih uredili tako, da so zaposleni zadovoljni, a obstajajo hude lokalne težave, na primer v Brežicah in Mariboru, opozarja Kuštrin. To je bil tudi razlog za napoved stavke.

Ministra Marušiča so tako danes seznanili, katere "poteze je potegnil Fides", kot je dejal Kuštrin. "V Brežicah smo dosegli parafo dogovora, da bi problem rešili in pričakujemo, da bo minister to podprl. Veliko večji, ne le plačni, temveč kadrovski in organizacijski problem pa je UKC Maribor," je dodal Kuštrin.

"Strinjamo se s pobudo ministra, da bi se predstavniki vseh treh zdravniških organizacij in ministrstvo sestali z vodstvom UKC Maribor, odprli probleme in nakazali rešitve, dobra pa se nam zdi tudi "ponudba" državnega sekretarja, da bi specializante, ki zagotavljajo nujno medicinsko pomoč na dežurnem delovnem mestu bistveno bolje nagradili kot doslej," je še dejal.

Odločitev o stavki do petka
Minister Marušič in predstavniki Fidesa so se ob napovedani stavki že sestali minuli torek, a skupnih rešitev niso našli. Kuštrin je takrat pojasnil, da so se za stavko iz solidarnosti odločili tudi drugi zdravniki po zdravstvenih zavodih, kjer so razmere urejene. "Ta oblika protesta ima ime stavka, ker drugega imena ne more imeti," je dejal. Po ponedeljkovem sestanku bodo zdaj o svojih načrtih obvestili glavni odbor Fidesa, ki bo odločal o usodi stavke, je povedal predsednik Fidesa.

"Z obeh strani je interes, da se nastale probleme zmanjša ali odpravi, res pa je, da bi bila edina prava sprememba seveda sprememba zakona o sistemu plač v javnem sektorju, za katerega še vedno trdim, da je šlo za politično potezo ministrice Irme Pavlinič Krebs. Absolutno je odgovorna za vse težave, ki se dogajajo in ki jih ima zdaj minister za zdravje," je sklenil Kuštrin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.