Slovenija
32 ogledov

Sindikate napoved predčasnih volitev skrbi

Slovenija 12.09.2012 Janez Posedi, novinarska konferenca Konfederacije sindikato Saša Despot
Ob napovedi predčasnih volitev se možnost dogovora s sindikati javnega sektorja še oddaljuje.

Ker dogovor o ukrepih na področju plač v javnem sektorju, vključno s spremenjeno plačno lestvico, velja le do konca leta, se bo nujno dogovoriti o ukrepih za naprej, pri čemer si je vlada tudi v nacionalnem reformnem programu za cilj postavila še dodatno znižanje sredstev za stroške dela.

Vlada za strukturne ukrepe

Kot je pred dnevi potrdil glavni pogajalec na vladni strani, notranji minister Gregor Virant, je vlada pogajalska izhodišča za pogajanja s sindikati že sprejela. Sindikatom naj bi jih predstavili v drugem tednu maja. Njegov predlog pa naj ne bi šel v smer nadaljnjega linearnega zniževanja pravic, ampak v smer strukturnih ukrepov, ki bodo omogočili zmanjšanje števila zaposlenih in druge oblike racionalizacije, je še pred sprejetjem izhodišč pojasnil Virant.

A nekateri sindikalni pogajalci so že pred časom napovedali, da so se pripravljeni usklajevati le o podaljšanju varčevalnih ukrepov in da na dodatno znižanje plač ne bodo pristali. Na pogajalski proces pa zdaj utegne vplivati tudi dejstvo, da nas čakajo predčasne volitve, katerih datum sicer še ni znan.

Se je sploh smiselno pogovarjati?

Še preden je premierka Alenka Bratušek za ponedeljek napovedala odstop, se je minuli teden vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič spraševal, ali bodo sploh še imeli kredibilnega sogovornika in ali se je smiselno pogajati in usklajevati o tako zahtevnih vprašanjih z ministri vlade, ki je lahko kmalu ne bo več.

Predsednik konfederacije Pergam Janez Posedi pa pravi, da je na podlagi izkušenj iz leta 2011 ob odhodu vlade Boruta Pahorja, ki se je sicer poslovila kakšen mesec kasneje, pričakovati precejšnje težave s proračunom za naslednje leto. Če namreč ne bo nobenega dogovora s sindikati, ima država resen problem, ker so trenutno veljavni ukrepi začasni.

Posedi pričakuje, da "bodo pogledali, kaj se je takrat dogajalo, in razmislili, kako bodo stvari speljali". Pri tem je spomnil, da so leta 2011 po predčasnih volitvah v decembru v državnem zboru podpisovali nek dogovor, do katerega je prišlo na pobudo Zorana Jankovića, ki se je kot takrat najverjetnejši mandatar sestal s sindikati. Interventni zakon je bil nato sprejet 23. decembra.

Komentarjev 5
  • Veteran 20:52 04.maj 2014.

    Bo že Janković prispeval za javno upravo!!??

  • mirko 18:49 04.maj 2014.

    Se mi samo zdi ali je res, da si ti kaj takega napisal. Daj povej, a ne da se samo hecaš ?

  • dragec 16:57 04.maj 2014.

    SIK, potem bi jih bilo preveč VUNI