Slovenija
30 ogledov

Sindikate podprli evropski kolegi

zivljenje 21.05.13. denar, evro, kovanci, ankovci, foto: shutterstock Shutterstock
Evropska konfederacija sindikatov (Etuc) je podprla slovenske kolege v boju za ohranitev minimalne plače.

Predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu in predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu so poslali pismo, s katerim so izrazili protest proti "nesprejemljivi intervenciji v nacionalne sisteme določanja plač".

"Minimalna plača v Sloveniji trenutno znaša 599,73 evra (neto), kar je pod pragom tveganja revščine. EU zasleduje svoje ideološko prepričanje in izvaja pritisk, da bi znižala nacionalno minimalno plačo, pri čemer trdi, da bo to spodbudilo konkurenčnost in ustvarjanje delovnih mest," so zapisali v Etucu.

Generalna sekretarka Etuca Bernadette Segol je dejala, da EU nima pristojnosti posegati v plače - njega vloga na tem področju je zgolj posvetovalna. "Protestiramo proti jasnemu in neodgovornemu vpletanju institucij EU v nacionalne sisteme določanja plač," je povedala.

Vprašala se je, kaj EU pričakuje od znižanja minimalne plače v Sloveniji. "Ta korak bi neizogibno pripeljal do povečanja števila revnih zaposlenih v tej državi. Takšni ukrepi so nepravični, neučinkoviti in zgolj povečujejo razdaljo med EU in njenimi državljani. Ne obnavljajo rasti, ne povečujejo zaposlenosti - povečujejo konkurenco z negativnimi posledicami," je še opozorila Segolova.

Vlada odločitve še ni sprejela

Vlada je nedavno razpravljala o minimalni plači, vendar odločitve o morebitnem posegu v to področje (še) ni sprejela. Premierka Alenka Bratušek je poudarila, da ne razmišljajo o enostranskem posegu v minimalno plačo. Razprava o minimalni plači naj bi bila povezana s priporočili Evropske komisije.

Sindikati posegu v minimalno plačo nasprotujejo, medtem ko je bilo iz vrst nekaterih gospodarstvenikov v preteklosti slišati celo pozive k ukinitvi minimalne plače.

 
Komentarjev 2
  • privat 08:25 22.oktober 2013.

    jaz močno verjamem da nebo nič poštenega,naprednega za malega človeka...samo poglejmo kdo vse sedi za temi mizami...vemo njihovo mnenje in vemo kako opravljajo svoj posel!! Resnično pa za temi mizami ni nobenega ,ki bi dejansko hotel razviti državo ..eden je ...prikaži več celo izjavil da je zakonito vzeti revežu streho nad glavo in jo prodati zato ker dolguje 100€...vsi so samo da se vzame revežu in dajo bogatašom. kakor pri ALAN-fordu...sami super HIK-i

  • vest 23:46 27.september 2013.

    Najbolje bi bilo ukiniti kakršno koli plačo saj je vsaka- tudi minimalna prevelik strošek za včasih kar prepožrtne delodajalce. Na koncu pa ti podjetniki pričakujejo, da jim bodo podplačani delavci pokupili vso njihovo zalogo, da bodo lahko prišli do lepih ...prikaži več zaslužkov. Njihov dobiček pa bi moral biti skoraj neobdavčen.Drugače pa je potrebno pogledati lestvico najbolj konkurenčnih držav. Prva je Švica, tretja Finska, četrta Nemčija..... Pri vseh teh najbolj konkurenčnih državah imajo delavci krepko višje plače kot pri nas in se njihovim delodajalcem račun tudi lepo izide.