Slovenija
41 ogledov

Sindikati avgusta verjetno na ulice

Idejni pobudnik iniciative, Zdenko Lorber. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Sindikati, katerih člani delajo na beneficiranih delovnih mestih, naj bi konec avgusta protestirali. Razočarani so nad neaktivnostjo države na področju anomalij pokojninske zakonodaje.

Razlog za verjeten protest je neizkazovanje interesa države za anomalije pokojninske zakonodaje, ki se nanašajo na poklicne pokojnine. Sindikati, ki se bodo udeležili protestov, so združeni v posebni iniciativi.

Železniški sindikat je članstvu že poslal obvestilo, v katerem piše, da je veljavna pokojninska zakonodaja leta 2000 sistem drugačnega štetja delovne dobe na beneficiranih delovnih mestih pretvorila v sistem obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, v katerega so vključeni vsi, ki januarja 2001 niso imeli 25 let pokojninske dobe.
Zavarovancem je bila za vsa delovna mesta enotno določena dodana doba (tri mesece na leto), delodajalec pa od takrat plačuje določen odstotek na individualen račun vsakega delavca. Na podlagi tako vplačanih prispevkov bi moralo biti zavarovancem omogočeno, da za čas uveljavljanja zbrane dodane dobe prejmejo poklicno pokojnino do trenutka, ko bi izpolnili pogoje za upokojitev iz naslova obveznega pokojninskega zavarovanja.

Idejni pobudnik iniciative je Zdenko Lorber, v njo pa je povezanih pet železniških sindikatov (Sindikat strojevodij Slovenije, Sindikat železniškega prometa Slovenije, Sindikat železničarjev Slovenije, Sindikat vozovnih preglednikov Slovenije in Sindikat železniškega transporta Slovenije).

Odločila bosta dva faktorja
Na protest se nameravajo odpraviti 31. avgusta − a datum še ni dokončen. Možno je, da si bodo premislili, ko zaključijo pogajanja z vlado.

"V drugi polovici avgusta bomo ocenili, ali je pokojninska zakonodaja, ki jo bomo dobili na vpogled 5. avgusta, primerna podlaga za dialog ali ne. Odločilo bo tudi, ali bo delovna skupina, ki je bila vezana na problematiko pokojninskega zavarovanja pri Ekonomsko- socialnem svetu, začela z delom in dorekla primerne rešitve. Na podlagi teh dveh faktorjev se bomo odločili, sicer pa se na stavko kar pripravljamo," nam je povedal predsednik SZS Alternativa Zdenko Lorber.

Od vlade pričakujejo "najmanj to, da ministrstvo za delo predlaga rešitve. Ugotovljeno je, da sredstev, na podlagi katerih bi se lahko zavarovanci poklicno upokojili, ni dovolj. Črpanje pravic iz tega naslova je ogroženo."

Lorber še ni želel ocenjevati, koliko ljudi bi se lahko pridružilo stavki. Dejal je le, da v teh dneh že dobivajo potrditve sindikatov  glede udeležbe, a poudarja: "Nam je še vedno v interesu, da se dogovorimo. Same po sebi demonstracije niso skrajni domet."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.