Slovenija
4 ogledov

Sindikati: bíl se bo neizprosen boj

zbiranje podpisov, malo delo, referendum, sindikat, stojnica
1/8
Žurnal24 main
Študenti in sindikati zbirajo podpise za zahtevo za zakonodajni referendum o zakonu o malem delu, ki so ga poslanci 16. novembra v drugo potrdili. "Zakon o delu je zgrešen projekt," pravijo na ZSSS.

"Zakon o malem delu je zgrešen projekt v času, ko bi morali mladim ponuditi kakovostna delovna mesta, ne pa malega dela," je dejal predsednik zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič.

Omenili so tudi pokojninsko reformo. Upajo, da ustavno sodišče ne bo "podleglo pritiskom vlade in državnega zbora". "Če bo tej oblasti uspelo preprečiti referendum o pokojninski reformi, bomo po vsej verjetnosti sindikati pripravili drugačen referendum, na katerem bomo zahtevali drugačno vlado, vlado, ki bo delavsko naravnana," je opozoril.

Fotografije začetka zbiranja podpisov si oglejte v GALERIJI. Sindikati in študentje prvi dan še niso imeli dovoljenja za postavitev stojnice.

Zbiranje podpisov do 6. 2.
Če bo pobudnikom v 35 dneh uspelo zbrati potrebnih 40 tisoč podpisov, mora državni zbor (DZ) v sedmih dneh razpisati referendum.

Predsednik DZ Pavel Gantar je 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za referendum, od 3. januarja do 6. februarja, razpisal 24. novembra lani.

Poslanci so zakon o malem delu, ki je med študenti in sindikati vzdignil precej prahu ter maja lani prestal tudi študentske proteste, po dolgih pogajanjih v parlamentarni proceduri prvič sprejeli 26. oktobra lani.

Zakonu je poleg opozicije nasprotoval tudi del koalicije, zato je bila usoda malega dela do konca negotova. Izstopali so poslanci Zaresa ter nekaj poslancev SD, ki so bili proti tudi pri drugem glasovanju.

Bo malo delo pospešilo trend negotovih zaposlitev?
ŠOS in zveza svobodnih sindikatov sta podpise za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu o malem delu vložila že 2. novembra, po prvi potrditvi zakona v DZ. Opozarjajo namreč, da bo malo delo le še pospešilo trend zaposlovanja v negotovih oblikah dela.

Malo delo bodo lahko po predlogu poleg študentov opravljali tudi upokojenci in brezposelni. To delo bo obdavčeno in omejeno po obsegu in zaslužku.

Sindikati bodo v četrtek začeli zbirati tudi podpise za referendum o pokojninski reformi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.