Slovenija
16 ogledov

Sindikati bodo vlado kazensko ovadili

Žurnal24 main
Odnos med vlado in sindikati se zaostruje še pred stavko javnega sektorja, ki se bo začela točno ob polnoči. Vlada uvaja omejitve, sindikati jo bodo kazensko ovadili.

Vodja pogajalske skupine javnega sektorja Janez Posedi je štiri ure pred začetkom stavke v oddaji 24ur povedal, da se bomo državljani Slovenije jutri „zbudili v novo jutro, v katerem bodo delavci to državo popeljali na novo pot, ki bo onemogočala korupcijo in izsiljevanja delavcev“.

Povedal je, da bo 80 tisoč delavcev javnega sektorja zanesljivo stavkalo; torej vse veje javnega sektorja, razen znanosti. Stavkali bodo tudi na veterinarski fakulteti.

Posedi je ponovil, da bodo - če vlada ne bo popuščala – stavko zaostrovali, konkretno pa o tem zaostrovanju ni odgovarjal. Na vprašanje, kako odgovarja na javnomnenjske raziskave, po katerih velik del javnosti v času, ko je gospodarstvo na psu, stavke ne podpira, je Posedi odgovoril, da z ljudmi v gospodarstvu sočustvujejo, vendar da so sindikati na strani vseh delavcev, tudi javnih.

Veljajo stroge omejitve
„Stavka je pripravljena. Začela se bo ob polnoči,“ je manj kot 12 ur pred začetkom najobsežnejše stavke javnega sektorja dejal vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević.

Stavkali bodo zaposleni v državnih organih in centrih za socialno delo, diplomati, kulturniki, novinarji, veterinarji, cariniki, gasilci, vojaki in policisti. Po ocenah sindikatov se bo stavki pridružilo okoli 80.000 zaposlenih.

Stavka bo potekala na delovnih mestih, posebna bo oblika dela, ki bo upočasnjeno oziroma ovirano.

„Glede na vse omejitve, ki jih imamo glede na zaposlene v gospodarstvu, to ne bo klasična stavka. V javnem sektorju je stavko, da ljudje ne bi delali, nemogoče izvesti, razen v posameznih segmentih,“ doda Miščević.

 Vlado bodo ovadili
„Vlada je že začela z, po naši oceni, nezakonitimi ukrepi. Gre za sklep, ki so ga izdali za veterinarsko službo, ki je v določenem delu nezakonit. Po naši oceni je to nezakonito oviranje pravice do stavke. Predpostavljam, da bomo zato jutri podali kazensko ovadbo zoper vlado, na sodišče pa vložili zahtevo za začasno odredbo, da sklep ne velja,“ pojasnjuje Miščević.

Veterinarji bi med stavko ukrepali, če bi se pojavila nevarna bolezen, opravili bodo najnujnejše preiskave. Vendar pa bi bilo zaradi njihove stavke onemogočeno delo klavnic.


Vlada je namreč sprejela sklep, ki med drugim določa, da je Veterinarska uprava dolžna zagotavljati „stalno prisotnost uradnih veterinarjev pred, med in po zakolu živali v odobrenih obratih za klanje. Enak nadzor je določen tudi v obratih za obdelavo divjadi". Če veterinarji ne bi izvajali nadzora, bi seveda lahko nastala velika. materialna škoda.

 

Država mora delovati, državljani morajo biti zaščiteni, zagotovljeno mora biti njihovo zdravstveno varstvo in varnost. Za vse to bomo poskrbeli.
Dušan Miščević

Nima pojma, kaj dela javni sektor
Stavki se ne bodo pridružili zaposleni v šolah in vrtcih, prav tako ne del zdravstva. Odzivi javnosti so bili že na samo napoved stavke negativni. Takšno reakcijo pričakujejo tudi sedaj, Miščević pa to pripisuje dosedanji manipulaciji, da gre le za povišanje plač.

 

„Bil sem presenečen nad strokovno ugotovitvijo vlade, da stavka ne bo povzročila nobene škode. Moram reči, da sem osebno pomirjen, hkrati pa zaskrbljen, da vlada nima pojma, kaj dela javni sektor,„ pove Miščević in poudari, da so še vedno pripravljeni poiskati rešitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.