Slovenija
19 ogledov

Sindikati enotno v boj proti reformi

Na zaslužen oddih najprej pri 65 letih? (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Sedem sindikalnih central danes o stališču glede pokojninske reforme. Semolič: Vlado bolj zanima bonitetna ocena hiš kot pa slovenski delavci; 2011 bo še slabše kot letos.

Čeprav je državni svet izglasoval veto na pokojninsko reformo, je (tudi s podporo SLS) zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju  prestal tudi drugo obravnavo. Danes sindikati predstavljajo svoje stališče glede omenjene reforme.

Ljudje prestrašeni
Sindikati nasprotujejo zlasti pogojem za starostno upokojitev. Starostna meja za oba spola se po novem predlogu postopoma zvišuje na 65 let oz. moški bodo morali imeti 43 let, ženske pa 41 let pokojninske dobe. "Ljudje so prestrašeni, veliko je negotovosti, ker vidijo, da vlada ne prisluhne njihovim problemom," pravi Semolič.

Pomembna ocena drugih
"Pomembno je do, da vseh sedem sindikalnih central nasprotuje temu zakonu in da se bomo z vsemi sredstvi, ki jih sindikati premoremo, borili za to, da ta zakon ne bo stopil v veljavo. Vsi menimo, da je ta zakon krivičen do delavcev in delavk ter postavlja pogoje, ki so za večino nedosegljivi, zato bodo imeli izjemno nizke, mizerne pokojnine. Obsojamo hlapčevstvo vlade in gospoda Pahorja do bonitetnih hiš! Postali so ujetniki ocen bonitetnih hiš, ki so tudi prispevali h krizi, saj s temi ocenami vplivajo na trg kapitala, izčrpavanje posameznih držav. Našo vlado bolj zanima, kakšno bonitetno oceno bodo dale te hiše kot pa bonitetna ocena naših delavcev," nam je povedal Dušan Semolič, predsednik ZSSS.

Na vprašanje, kaj pričakuje od vlade v letu 2011, odgovarja: "Nič kaj dobrega. Želja je, da bi se spremenili, a to ni realna želja. Časi in razmere v 2011 zagotovo ne bodo nič boljše kot letos."

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacije sindikatov 90 Slovenije, Slovenske zveze sindikatov Alternativa in Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost so že zbrali in izročili državnemu zboru preko 22.000 podpisov volivcev, ki podpirajo pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o reformi. Do naslednjega četrtka mora predsednik DZ-ja Pavel Gantar razpisati 35-dnevni rok za zbiranje podpisov pod zahtevo za razpis referenduma.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.