Slovenija
23 ogledov

Sindikati imajo čas do 22. januarja

Janez Posedi Saša Despot
Sindikati javnega sektorja bodo danes začeli zbirati podpise v podporo zahtevi za razpis referenduma o zakonu o izvrševanju proračunov (ZIPRO) za leti 2013 in 2014.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja bo podrobnosti o zbiranju podpisov opredelila na dopoldanskem sestanku.

"Do zdaj nismo s strani vlade prejeli nobenega odziva na naše pobude, da bi se začeli pogajati o zakonu," je dejal vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi.

Predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so 12. decembra v državni zbor vložili skoraj 13.300 podpisov za začetek postopkov za razpis referenduma, ker zakon po njihovem mnenju brez dogovora s socialnimi partnerji povsem na novo ureja plačno politiko. Zakon namreč določa, kako bi zagotovili predvideno zmanjšanje mase plač za zaposlene v javnem sektorju.

Zbiranje podpisov se začne danes, zadnji dan za zbiranje pa je 22. januar 2013.

Koordinacija bo dopoldne spregovorila tudi o zahtevah na stavki, ki je napovedana za 23. januar. Po Posedijevih besedah se nanašajo na zaščito delovnih mest in na pozive k pogajanjem o masi za plače v javnem sektorju.

Komentarjev 7
  • karel 07:45 20.december 2012.

    mirko a si ti mal zabluzu al kaj, nabijaš neumnosti, kolikor jaz poznam zadevo so sindikati skočili pokonci zaradi tega, ker se nekaterim kot so na primer ustavni sodniki in zdravniki plača nič ne zniža, znižala se bo pa največ ...prikaži več učiteljem, vzgojiteljem, carinikom, zaposlenim na upravnih enotah za 11,5%, v statistiki in tako naprej, policajem, paznikom, sovi in takim pa malenkost za 5% torej je breme te krize spet razporejeno enim bolj drugim manj, poleg tega pa zakon o izvrševanju proračuna ne dovoljuje, da bi se varčevalo pri javnih naročilih, kjer se še naprej kupuje svašta, cilj tega zakona in ravnanja te vlade je da se na zavod pošlje več tisoč zaposlenih v javnem sektroju, potem bo začelo primanjkovati denarja še za ostale in naslednji korak bo še nižanje sociale in tako naprej, nikjer nisem zaseldi, da bi sindikati nasprotovali varčevanju ne pa na tak način. Ves denar, ki so ga ti dosedaj že dali je končal v rokah tajkunov in bank ne pa v rokah delavcev, zato nehajte s to vašo de

  • mirko 15:31 19.december 2012.

    Referendum bo padel tako na ustavnem sodišču, kot tudi na samem referendumu, ce bo do tega sploh prišlo. Ljudje preprosto ne morejo razumet, da je v preteklih letih gospodarstvo izgubilo 60.000 delovnih mest, javna uprava se je pa v istem ...prikaži večm času povečala za deset tisoč zaposlenih. Sedaj si pa javna uprava, pravzaprav njihovi sindikati ne pustijo znižat ne plač niti število zaposlenih, ali spremeb delovnih normativov. Delavec z srednješolsko izobrazbo v zasebnem sektorju pa dobi na mesec 600 evrov in mora plačevat davke in prispevke, da vzdržuje to drhal v zasevnem sektorju. G. Janković je celo izjavil, da zaposleni v zasebnem sektorju delajo nadpovprečno marljivo, ko pa prideš v bolnico, pa človek dobi občutek, da gleda film v počasnem posnetku.

  • feferon 13:37 19.december 2012.

    Štrukelj zdaj si pa res odveč pri tej stvari! Kje si pa bil, ko delavci v gospodarstvu plač niso dobivali, kaj šele regresov? SAMO ZA SVOJO RIT SKRBIŠ!