Slovenija
16 ogledov

Sindikati in delodajalci še ostreje

inflacija afp Žurnal24 main
Predsedniki sindikalnih central ocenjujejo, da so razmere po neuspešnem dogovoru o dvigu plač v gospodarstvu zaostrene, o nadaljnih korakih se bodo odločili v naslednjih dneh, je dejal Rebolj.

Vodje sindikatov so na današnjem sestanku ugotovili, da je enostransko izvajanje dogovora nesprejemljivo, da je dialog podrt in da je nejasno, ali so v takšnih pogojih pogajanja o kolektivni pogodbi o načinu usklajevanja plač za leti 2008 in 2009 sploh mogoča, je povedal predsednik sindikalne centrale Pergam Dušan Rebolj. Sklenili so, da bodo problematiko prenesli na organe sindikatov, ki naj bi še ta teden odločili o nadaljnjih korakih. "Mislim, da se bo zadeva začela zaostrovati," je dejal Rebolj.

Sindikati in delodajalci v nasprotju s pričakovanji v petek niso podpisali posebne kolektivne pogodbe, s katero bi konkretizirali dogovor, sklenjen 25. januarja, o dvigu vseh osnovnih plač za lani zaradi visoke lanske inflacije. Pravniki obeh strani se namreč niso mogli uskladiti glede določil pogodbe, povezanih z načinom dviga plač. Delodajalci so predlagali varovalko, da se glede dviga upošteva plače, vključno z na primer dodatki, regresom, 13. plačo, medtem ko so sindikati zahtevali, da se mora upoštevati dvig osnovnih plač, sicer večina delavcev ne bi občutila dvigov plač, za katere so se dogovorili 25. januarja.

Glede dviga minimalne plače je Rebolj povedal, da vztrajajo pri znesku 35 evrov bruto, glede na visoko inflacijo pa bi lahko bila zahteva višja, dodaja. Na ministrstvu za delo pravijo, da se je delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov vseh socialnih partnerjev, doslej sestala trikrat, da pa na ministrstvu dogovora socialnih partnerjev uradno niso prejeli, da njegove vsebine podrobneje ne poznajo in ga zato ne morejo komentirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.