Slovenija
15 ogledov

Sindikati in vlada brez rešitve

Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov meni, da vlada še ni izčrpala vseh Žurnal24 main
Po dveh urah pogovorov predstavnikom sindikata javnega sektorja in vlade ni uspelo doseči dogovora o predlogu interventnega zakona, ki bi ga vlada podaljšala v leto 2012.

Z njim se v letu 2012 plače javnih uslužbencev ne bi uskladile z inflacijo, regres pa bi ostal v enaki višini kot letos, torej 692 evrov. Prav tako bi ostala zamrznjena vsa napredovanja javnih uslužbencev.

Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je dejala, da "navdušenja nad zakonom" ni, da pa bo vlada do jutri preučila nekatere pobude za popravke zakona. Popravljeno besedilo bodo poslali sindikatom in počakali na njihov odziv.

Kamnarjeva je potrdila, da so ena od točk tudi določbe glede sodnikov in da bodo te rešitve še preučili. Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da "ni razloga, da bi morali takoj uresničiti odločbo ustavnega sodišča" glede sodniški plač, "ker je država v neki izredni situaciji". Vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov javnega sektorja Dušan Miščevič je napovedal, da bodo popravljen predlog preučili, vendar močno dvomi, da bo vlada "reševala bistvene probleme".

Štrukelj pravi, da bi na tak zakon sicer pristali, če bi vlado tudi zavezali, da v letu 2012 ne bo enostransko posegala v plače javnih uslužbencev. "Ne mislimo pristati na varčevanje, če se lahko zgodi, da nam čez tri mesece nova vlada enostransko zniža plače," pravi Štrukelj.

Štrukelj napoveduje zbiranje podpisov za začetek postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, v kolikor bi vlada kljub njihovemu nasprotovanju neusklajen zakon interventnega zakona posredovala v parlament. Najbolj problematičen je del, ki se tiče sodnikov in uskladitve njihove plače s poslanskimi, šele nato pa znižanje plač. Štrukelj takšno izjemo opisuje kot "nerazumljivo" do vseh zaposlenih v javnem sektorju.

Vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov javnega sektorja Dušan Miščevič pa je že pred dnevi za STA dejal, da zanje niso sprejemljivi nobeni ukrepi, ki ne bodo usklajeni s socialnimi partnerji. Njegova skupina sicer ni podpisala niti dogovora z vlado, na katerem temelji tudi že obstoječi interventni zakon, torej s katerim so že letos praktično zamrznili plače v javnem sektorju.

Policisti imajo dovolj

Nad vladnim predlogom so ogorčeni tudi v Policijskem sindikatu Slovenije. Ne pristajajo na nikakršne spremembe in so odločeni, da je tokrat dovolj varčevanja na plečih policistov. V sindikatu menijo, da vlada nima mandata za tako rigorozne ukrepe, ki nikakor ne morejo biti del tekočih poslov. Izgovarjanje na nepoln mandat in nezmožnost reševanja težav s sistemskimi rešitvami po njihovem mnenju ni primerno.

Policijski sindikat Slovenije je že sklical stavkovni odbor, ki bo v primeru enostranskih posegov posegel po "precej strožjih in nepopustljivih ukrepih zoper vlado".

Komentarjev 1
  • privat 16:25 07.november 2011.

    dober so povedali vlada in sindikati brez rešitve!! Kdo pa je kaj od teh tveh pričakoval??