Slovenija
26 ogledov

Sindikati in vlada za pogajalsko mizo na popolnoma nasprotnih bregovih

Boris Koprivnikar Anže Petkovšek
Sindikati zahtevajo sprostitev dogovorjenih varčevalnih ukrepov, vlada bi nekatere ukrepe podaljšala še v prihodnje leto.

Ob 15. uri se nadaljujejo pogajanja med sindikati javnega sektorja in vladno stranjo. Na dnevnem redu je sta ponovno  predlog sprememb plačnega sistema ter dogovor o ukrepih v prihodnjem letu. Pri obeh vprašanjih sta si vlada in sindikati zaenkrat povsem narazen.

Vlada želi privarčevati 310 milijonov evrov

Vlada želi nekatere varčevalne ukrepe podaljšati tudi v leto 2016. Gre za neizplačevanje redne delovne uspešnosti ter znižano plačilo delovne uspešnosti, nespremenjena pa naj bi ostala tudi  plačna lestvica. Tako bi privarčevali 145 milijonov evrov, dodatnih 165 milijonov evrov pa naj bi dobili z omejitvijo mase sredstev za plače. 

Sindikati zahtevajo sprostitev varčevalnih ukrepov

V sindikatih so vladna izhodišča zavrnili, vztrajajo, da se morajo konec leta varčevalni ukrepi sprostiti, kot so se z vlado dogovorili decembra lani. Vladi očitajo, da kratkoročne varčevalne ukrepe, ki so jih sprejeli v času krize, spreminjajo v dolgoročne strukturne ukrepe. Želijo spreminjati svoje zaveze, ampak dogovor je dogovor, je še pred pogajanji povedal Aleksander Ogrizek s Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije in nadaljeval, da je to "ponižujoče in zavajujoče". 

V sindikatih se ne strinjajo niti s predlaganimi sistemskimi spremembami, ki predvidevajo možnosti nagrajevanja boljših uslužbencev.  Minister za javno upravo Boris Koprivnikar namreč predlaga večjo fleksibilnost plače. Variabilni del plače mora namreč po njegovem dobiti večjo veljavo, saj bodo na ta način zaposleni bolj motivirani za delo. Sindikati  vztrajajo tudi, da se morajo omejitve pri napredovanjih, plačnih lestvicah in regresu končati, po besedah Ogrizka pa bi se lahko pogovarjali le o treh odstotkih pri izplačilih.

Glede na povsem različna stališča je težko verjeti, da bi do dogovora lahko prišli v kratkem času. V sindikalnih vrstah so nezadovoljni tudi, ker se vlada skuša pogajati v času, ko so se začeli  poletni dopusti.

Place | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jakec1575 17:40 15.julij 2015.

    Sindikatom pa polagam na srce. Če mislite resno, predvsem pripravite sistem, ki bo korektno in objektivno urejal odnose znotraj kolektivov v ozki JU in v sirsih podsistemih. Kar se trenutno dogaja v vseh moznih kolektivih je porazno. Toliko energije, ki ...prikaži veči se vlaga v metanje polen.. Koliko doane vrednosti se na leto izgubi zaradi tega? To so resnicna vprasanja JS. Poleg seveda vseh zunanjih pogodb, na katerih se hrani kvazi slovenska elita. Vedno se krade pri velikih porabnikih, ker se tam najmanj pozna.

  • jakec1575 17:35 15.julij 2015.

    Ljudje pozabljajo kako lepo je 5. v mesecu vsakokrat dobiti placo, vzeti dopust, vzeti bolnisko, kadar je to potrebno. V gospodarstvu to ni samoumevno. In to bi moral biti cilj sindikatov, da pomagajo vzpostaviti to pravnicnost na državni ravni. Napredovanja ...prikaži več morajo ostati, ker sicer ne bo prislo do menjave generacij. Kadri bodo sliv privatni sektor ali v tujino. Iztroseni, a dobro placani starejsi kadri, v povprecju ne dajejo toliko dodane vrednosti, kolikor so strosek. In to 2x. Pri visokih placah in kasneje pri dobrih pokojninah. Sndikatov preprosto ne razumem. Najprej je treba vsebinsko kaj ponuditi, preden lahko zahtevas. Zgolj brezciljno varovati okope in ohranjanje starega stanja brez stopanja v koraku s casom, zal ne bo slo. minister je pameten clovek. Upam, pa da se uredijo predvsem ostale vsebinske tezave v JS. Vrednotenje dela trenutno se ni na nivoju. Vsaj kolikor mi je znano.

  • jakec1575 17:26 15.julij 2015.

    Vsekakor plač ne bi zmanjševal, bi pa delal vse za večjo produktivnost. Sindikatov ne razumem. Povečan variabilni del bo dal prostor za večjo kreativnost in povečano implementacijo novitet. Če je JS servis ostalih državljanov, se mora delo organizirati tako, da ...prikaži več se kar najbolj stopi naproti državljanom, ko imajo težave ali urejajo svoje obveznosti do države. Ne da se jih z lahkoto posilja od okenca do okenca na razlicnih institucijah po liniji najmanjsega odpora. Nekateri sektorji so res že zavidljivo urejeni in organizirani, drugi so 20 let zadaj. Interes sindikatov bi moral biti predvsem vzpostavitev objektivnega sistema nagrajevanja. V nekaterih delih JS so tudi med krizo brez tezav izplacevali povecan obseg na projektih, drugje pa so silili v brezplačno delo in koriščenje ur. Mislim, da so podaljsana kosila in dolge kavice na soncu se najmanj. Ljudje ne razumejo odgovornosti do dela. Ne razumejo osebnega odnosa do dela. Za voljo miru v jS in tudi v ZS je potrebno vse meriti. Tudi pr