Slovenija
3463 ogledov

Sindikati javnega sektorja seznanjeni z vladnim predlogom, a vztrajajo pri svojem

Štetje denarja, evri Profimedia
Sindikati javnega sektorja vztrajajo pri stoodstotni uskladitvi z inflacjo.

Vladna stran je sindikatom javnega sektorja predlagala delno uskladitev plač z inflacijo v drugi polovici 2024, po trenutnih ocenah za okoli 2,22 odstotka. Ob tem bi zamaknili uveljavitev nekaterih dogovorov. Sindikati so sicer zadovoljni, da se pogajanja po premoru znova nadaljujejo, a vztrajajo pri stoodstotni uskladitvi z inflacijo. Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so danes po skoraj dvomesečnem premoru znova sedli za skupno mizo na nadaljevanju pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. A je bilo tokrat v ospredju vprašanje usklajevanja vrednosti osnovnih plač z inflacijo v prihodnjem letu.

Takšen je vladni predlog

Vladna stran je sindikalni predlagala, da se plače uskladijo v drugi polovici prihodnjega leta, za določitev višine uskladitve bi uporabili formulo, po kateri bi od letne inflacije od decembra do decembra, ki bo znana januarja prihodnje leto, odšteli 1,7 odstotne točke, kolikor v javnem sektorju avtonomno rastejo plače zaradi napredovanj. Končna višina uskladitve pa bi znašala 60 odstotkov tega zneska, je po pogajanjih pojasnil finančni minister Klemen Boštjančič, ki trenutno vodi ministrstvo za javno upravo. Spomnil je, da bo po trenutnih napovedih Umarja inflacija 5,4-odstotna, ob takšni inflaciji bi se torej plače zvišale za 2,22 odstotka. Pri tem je dodal, da vlada sicer "dela vse, kar lahko, da inflacijo omeji", in da upa, da bo inflacija nižja.

Ob tem bi po ministrovih besedah sklenili tudi dogovor, da se začetek izvajanja plačne reforme v javnem sektorju in sočasne odprave plačnih nesorazmerij zamakne za eno leto, saj da je nerealno pričakovati, da bi se uresničili načrti o začetku uveljavitve s 1. januarjem 2024. Prav tako pa po ministrovih navedbah oviro predstavljajo trije ločeni stavkovni sporazumi, za katere bi prav tako zamaknili začetek uveljavitve.

Ločeni sestanki 

S 1. januarjem stopijo v veljavo sporazumi, ki zdravnikom in zaposlenim v izobraževanju omogočajo, da se ločeno pogajajo o novih uvrstitvah plač oz. o odpravi plačnih nesorazmerij, če se do takrat ne dogovorijo o novi uvrstitvi v plačne razrede znotraj prenove plačnega sistema. Gre za sporazume z zdravniškim sindikatom Fides, s šolskim sindikatom Sviz in visokošolskim sindikatom.

Kot je napovedal minister, ki je današnji sestanek ocenil kot konstruktiven, se bodo z vsemi tremi omenjenimi sindikati ločeno sestali. Centralna pogajanja o uskladitvi plač z inflacijo bodo po njegovih napovedih nadaljevali v sredo, ko verjame, da bodo na mizi "realni približevalni predlogi", dogovorili pa so se že tudi za srečanje prihodnji ponedeljek.

Sindikati vztrajajo pri svojem

Obe sindikalni pogajalski skupini, v katerih so sicer izrazili zadovoljstvo, da so se pogajanja po premoru vendarle nadaljevala, sta na današnjem srečanju nastopili enotno, in sicer z zahtevo po 100-odstotni uskladitvi z inflacijo. Pri tem imajo v skupinah nekoliko različno stališče glede začetka usklajevanja plač z inflacijo, saj v eni želijo uskladitev že z januarjem, v drugi pa bi pristali na začetek marca. To stališče bodo po napovedi predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimirja Štruklja do srede uskladili.

"Delež uskladitve, ki ga vlada predlaga, je daleč od tistega, kar smo na sindikalni strani pričakovali," je poudaril vodja druge pogajalske skupine Jakob Počivavšek. Ob tem je omenil, da se bodo v prihodnjem letu uskladile pokojnine in socialni transferji, "nepravično in neustrezno bi bilo, če se ne bi uskladile tudi plače javnih uslužbencev". "Opozorili smo na to, da je sredstev, kot kaže, dovolj, ker so preložili uveljavitev davka na bilančno vsoto bank za eno leto, kar pomeni, da tako grozno v tej državi ne more biti," pa je pripomnil Štrukelj.

Po Počivavškovih besedah so se dogovorili, da se bodo v naslednjih dneh primarno ukvarjali z usklajevanjem vrednosti plačnih razredov za leto 2024, kar želijo zaključiti še v letošnjem letu, nato pa bodo nadaljevali pogovore o krovnem zakonu o plačah v javnem sektorju in odpravi nesorazmerij.

Nakupovanje Podatki Slovenija Inflacija že dve leti ni bila taka

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
 • milan74 10:09 05.december 2023.

  Delavcem v javni upravi 100% dvignit plače ,upokojencem 1.8% pa kaj vam je u tej kurčevi Slovenij.Ali nima neben več vsaj malo v glavi ,da ne rečem kaj ali imate vsi slamo in sol.Očitno ima sindikalist prmalo plače 5000 evrov ...prikaži več rad bi 10000 evrov ,Bravo to je Slovenija!!!!!!!!!!

 • Sonja Gregorin 07:09 05.december 2023.

  SINDIKATI NE BI SMELI PRISTATI NITI ZA ENO ZAVLAČEVANJE VLADE VEČ...PA ŠE ENO POLOVICO LETA, PA LETA 23,PA LETA,24....PA 27.....DOVOLJ REVŠČINE IN KRAJE J RAZREDA,UREDITE PLAČE ZA J SKUPINO, MI NE MOREMO VEČ ČAKATI. OBLJUBLJENO JE BILO VSE IZ TE ...prikaži več VLADE,PLAČE,KI BODO DOSTOJNE,EVROPSKE,ČLOVEŠKE,...OD TEGA NIČ! NAJ NAPIŠEJO ŠE FORMULO,KAKO SE PREŽIVI.

 • Avatar Iuckyss
  Iuckyss 06:43 05.december 2023.

  Javni sektor je treba prevetriti, tiste, ki v resnici delajo je treba nagraditi, fikuse pa presaditi iz pisarn ven na polje..