Slovenija
14 ogledov

Sindikati na enotni fronti

Protest ZSSS
1/20
Saša Despot
Taktika. Sindikati začenjajo pogajanja, ne izključujejo zaostrovanja boja. Podpora. Sindikati zasebnega in javnega sektorja enotno proti reformam na plečih delavcev.

Protest. "Vladi želim povedati, da je dovolj sprenevedanja. Iz krize nas ne bo rešilo zmanjševanje pravic delavcev," je dejala ena izmed 200 sindikalistov, ki so po protestu pred parlamentom in vlado premierju Janezu Janši izročili seznam predlogov evropskih sindikatov za izhod iz krize.

Protestu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so se pridružili tudi predstavniki največjega sindikata javnih uslužbencev in napovedali enoten boj proti varčevanju.

 

Nepokorščina pri športu

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je napovedal, da se bo v "prihodnjih mesecih v Evropi dogajal ključni preobrat, saj se bodo sindikati javnega in zasebnega sektorja začeli povezovati v boju proti kapitalsko-političnim elitam". Predsednik ZSSS Dušan Semolič je dejal, da bodo svojo taktiko prilagajali razmeram, ni pa izključil možnosti, da se bodo med evropskim prvenstvom v košarki kaj naučili tudi od britanskih kolegov, ki so napovedali državljansko nepokorščino med olimpijskimi igrami.

Ljudje pred profitom

Evropski sindikati so sicer pripravili skupne akcije pred današnjim vrhom evropskih politikov, kjer naj bi sprejeli fiskalni pakt, pogodbo, ki bo uvedla stroge varčevalne ukrepe. Semolič je poudaril, da "delavske plače niso ovira gospodarskega razvoja". Zato evropski sindikati politikom predlagajo oblikovanje posebnega sklada, v katerega bi vse države prispevale odstotek svojega BDP. Ta denar bi bil namenjen investicijam in spodbujanju novih delovnih mest. Predlagajo tudi uvedbo davka na finančne transakcije ter ustanovitev evropske bonitetne hiše in programa obnove in naložb.

Pomoč bogatim svinjarija

Domači sindikati sicer nasprotujejo tudi nekaterim napovedanim ukrepom slovenske vlade. "Z uvedbo socialne kapice in zmanjševanjem davka na dobiček v času, ko zmanjkuje denarja za zdravstveno in pokojninsko blagajno, bogatim ponujajo olajšave. To je svinjarija," je bil oster Semolič. Pogovor z Janšo je ocenil za korektnega. "Premier se je z marsičem strinjal, denimo glede zaposlovanja mladih, deloma okoli davkov. Dogovorili smo se, da bomo sodelovali," je dodal.

Komentarjev 4
  • stela 06:46 01.marec 2012.

    Res si izrodek, a bos ti fural drzavo naprej??

  • stela 06:45 01.marec 2012.

    Ja, sodelovat je treba!!! Da ne bo tko kot v grčiji, kjer vlada ploska sama sebi, ko sprejme ukrep znižanja najnižjih plač, plač mladim in pokojnin!!!! Ker od demonstracij nekak ni tapavga učinka

  • ak 23:21 29.februar 2012.

    kdaj bodo pa kej protesti proti tem oligarhom v sindikatih?