Slovenija
15 ogledov

Sindikati nad Banko Slovenije

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije razmišlja o tožbi zoper Banko Slovenije in njene nekdanje vodilne delavce. Po mnenju sindikatov nosijo velik del krivde za trenutno stanje v državi.

Gospodarsko krizo v Sloveniji je po prepričanju sindikatov poglobila neuspešna privatizacija, posledice katere čutimo vsi davkoplačevalci. V sindikatih zato iščejo načine, kako bi Banko Slovenije in njene nekdanje vodilne delavce prisilili k prevzemu odgovornosti. Ena izmed možnih načinov je tožba, poroča Večer.

Sindikati se sklicujejo na podatke Agencije za trg vrednostnih papirjev, ki kažejo, da so banke med letoma 1998 in 2010 jamčile za 197 od 215 izpeljanih prevzemov, za katere so izdale več kot pet milijard evrov garancij. Velik del spornega dogajanja naj bi se odvijal v času, ko je Banko Slovenije vodil Mitja Gaspari, ki je danes minister za razvoj v Pahorjevi vladi. Sindikati menijo, da je vlada dolgove bank zaradi financiranja tajkunskih prevzemov zgolj prelila v javni dolg, ki ga zdaj krpa na račun davkoplačevalcev.

Milan Utroša, sekretar zveze, je za omenjeni časnik povedal, da bodo k ukrepanju pozvali pristojne državne institucije, če se ne bodo zganile, pa bodo sami razmislili o tožbi. Prepričani so, da je osrednja slovenska bančna institucija tista, ki je posredno odgovorna, da vlada ne pristaja na zvišanje minimalne plače, prejemkov javnih uslužbencev in pokojnin ter da je v Sloveniji na tisoče brezposelnih delavcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.