Slovenija
2923 ogledov

Sindikati napovedali novo potezo, če od vlade ne prejmejo predloga

Klemen Boštjančič Žan Kolman/KPV
Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja se bodo sestali na pogajalskem srečanju, na katerem je pričakovati predstavitev novega vladnega predloga za odpravo plačnih nesorazmerij.

Vladna stran je z izhodišči za pripravo novega predloga za odpravo plačnih nesorazmerij sindikate seznanila že na srečanju konec januarja. Danes pa je pričakovati predstavitev predloga, ki ga sindikati sicer dan pred srečanjem niso prejeli vnaprej.

Na dnevnem redu pa so poleg razprave o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah tudi ukrepi za povečanje učinkovitosti javnega sektorja. Na sindikalni strani dan pred pogajanji tudi za to točko dnevnega reda niso prejeli gradiva, so za STA pojasnili v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije in v drugi pogajalski skupini, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Če ga ne bodo, so napovedali, da bodo predlagali umik te točke.

Kot je januarja pojasnil finančni minister Klemen Boštjančič, namreč vladna stran plačno reformo vidi širše, in ne gre le za vprašanje višine plač ali plačnih razmerij. Med drugim je omenil normative in učinkovitost dela. Iz sporočila po eni od januarskih sej vlade pa izhaja, da se ta želi pogajati tudi o številu dni letnega dopusta ter o revidiranju seznama delovnih mest, na katerih so javni uslužbenci upravičeni do poklicnega pokojninskega zavarovanja.

Torkovemu srečanju predstavnikov vlade in vseh 46 reprezentativnih sindikatov bodo po dogovoru sledila pogajanja v okviru plačnih stebrov, torej po dejavnostih, ki pa po Počivavškovih besedah še niso sklicana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.