Slovenija
20 ogledov

Sindikati ne dajo podpisa k sporazumu

Delo ulica Shutterstock
Vlada je nekoliko popravila izhodišča za nov socialni sporazum, a podpisa glavnih sindikalnih central pod njega danes ni dočakala. Sindikati si želijo drug pristop, hkrati pa rožljajo s stavko. Vizjak: ne vidijo gozda.

Zgodaj popoldne so za pogajalsko mizo spet sedli vlada in socialni partnerji. Vlada je upala, da bodo podpisali izhodišča za nov socialni sporazum, ki ga je s popravki potrdila na današnji dopisni seji. Vlada pravi, da gre za doseganje najširšega soglasja o ciljih skupnega razvoja, nujnih korakih za izhod iz krize in rešitvah, ki vodijo k državi blaginje za vse.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je po podpisu dokumenta v Ljubljani izrazil zadovoljstvo. Kot je poudaril, so izhodišča pomembna, saj Slovenijo čakajo korenite sistemske spremembe na področju trga dela, pokojnin, zdravstva ipd.

Ob tem je izrazil upanje, da sindikati, ki še niso podpisali izhodišč, ne bodo raztegovali rokov in da bo socialni sporazum dokončno sklenjen do 20. junija. Žal mu je, da so nekatere sindikalne centrale podpis izhodišč zavrnile zaradi interventnih ukrepov ob rebalansu proračuna. Prepričan je, da ne vidijo celotnega gozda, temveč le drevesa.

Več o izhodiščih TUKAJ

Izhodišča, dokončno usklajena na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta, so podpisali le v Slovenski zvezi sindikatov Alternativa, Zvezi delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost in Zvezi reprezentativnih sindikatov Slovenije. Zavrnili pa so jih v Zvezi svobodnih sindikatov, Konfederaciji sindikatov javnega sektorja in v Konfederaciji sindikatov 90.

Kot so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedali predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacije sindikatov 90 Slovenije (KS 90), Konfederacije neodvisnih sindikatov Slovenije (KNSS) Neodvisnost in Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), je med predlaganimi ukrepi za uravnoteženje javnih financ, ki naj bi jih vlada poslala v DZ skupaj s predlogom rebalansa državnega proračuna za letos, veliko takšnih, ki bi jih sindikati takoj podprli, o delu predlogov so se pripravljeni pogajati in menijo, da bi lahko prišli do dogovora, delu predlogov pa že vnaprej nasprotujejo.

Dokler vlada iz nabora ukrepov teh za sindikate spornih predlogov ne bo umaknila, izhodišč za socialni sporazum ne bodo podpisali, poudarjajo.

Za vrtec, regres, dopust ...

Za sindikate so nesprejemljivi med drugim predlogi, da bi z zakonom posegli v pravice, ki jih sicer urejajo kolektivne pogodbe, kot so plače, regres, delovni čas, dopusti. Poleg tega nasprotujejo premiku določenih storitev z obveznega na dodatno zdravstveno zavarovanje, ukinitvi subvencij za mlade družine, letnega dodatka za upokojence, ukinitvi pravice do brezplačnega vrtca za drugega otroka, znižanju otroškega dodatka, znižanju nadomestil za brezposelnost ter skrajšanju porodniškega dopusta in znižanju nadomestila za ta čas, so navedli.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je izrazil upanje, da bo vlada razumela sporočila, ki jih dajejo sindikalne centrale, jim prisluhnila in da ne bo podcenjevala opozoril, da bodo sindikati nekatere pravice branili z vsemi sredstvi.

O stavki vse več sindikatov

Medtem pa vse več sindikatov javnega sektorja za 18. april napoveduje stavko. To so napovedali že v Policijskem sindikatu Slovenije, o morebitni podpori stavki se te dni odloča članstvo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, danes bo o tem odločal tudi Sindikat policistov Slovenije. Ostali sindikati javnega sektorja bodo o morebitni stavki odločili do konca tedna.

Komentarjev 3
  • korisnik_5299 17:18 08.april 2012.

    Podpiram vse delavce, tako v javnem kot zasebnem sektorju, saj se vsa kriza rešuje izključno na njihovih plečih. Slabo plačanim delavcem stalno manjšajo pravice in zagotovo bo tudi zdravstvena reforma, reforma trga dela spet najbolj udarila po njih, tako kot ...prikaži večt je socialna. Politična elita si je razdelila položaje in visoke plače, zdaj pa hoče zavoženo državo reševati na plečih tistih, ki za propad niso krivi! Slovenijo že nekaj let namerno slabo upravljajo z izključnim namenom uničiti socialno državo!

  • Žurnalček 10:20 04.april 2012.

    Ne vidijo gozda, vidijo pa budale !

  • Pepi 14:48 03.april 2012.

    Z stavko policistov se popolnoma strinjam,samo jih naprošam,naj jih ene deset ostane v službi,da bojo polovil in pozaprli to vodstvo republike Slovenije,Kam se je skril Janša????same potrčkote nesposobne pošilja med narod,da bo lahko čez čas govoril,jast nisem nič naredil