Slovenija
21 ogledov

"Sindikati ne morejo reševati podjetij"

Sindikati po besedah Semoliča verjamejo, da se bo ustavno sodišče odločilo strok Žurnal24 main
Sindikati se v podjetjih trudijo skladno s svojimi pristojnostmi, ne morejo pa reševati podjetij, ker ne sprejemajo poslovnih odločitev, je poudaril Semolič.

Trditve velenjskega župana Srečka Meha, da sindikati niso odigrali svoje vloge v Vegradu in Preventu, je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič pospremil z besedami, da sindikati ne morejo reševati podjetij pred propadom, saj ne sprejemajo poslovnih odločitev.

ZSSS ima po besedah izvršnega sekretarja Ladislava Rožiča v Vegradu nekaj manj kot 600 članov od 1200 delavcev, v Preventu pa 90 odstotkov vseh zaposlenih. V družbah Prevent Global in Prevent avtomobilski deli, ki sta v stečaju, je bilo zaposlenih 1260 delavcev.

"Sindikati pridemo nekaterim politikom zelo prav, da skrijejo svojo vlogo in odgovornost. Dejstvo je, da za obstoj posameznih podjetij v prvi vrsti odgovarjajo lastniki. Ti so odgovorni, kakšne nadzorne svete in uprave postavljajo," je danes povedal Semolič. Pomembno je, pravi, da sindikati v dialogu v podjetjih v prvi vrsti ščitijo interese delavcev in da vodstva podjetij ohranijo tesno komunikacijo z delavci.

Ni sindikata, ki bi rešil družbo
Ko pa se lastniki odločijo – kot denimo v Muri –, da gre podjetje v stečaj, "ga ni sindikata, ki bi to preprečil". "Mure nismo mogli rešiti, ko se je predsednik vlade odločil, da mora iti v stečaj. V Preventu, kjer sta se dva lastnika 'zravsala', ni sindikata, ki bi podjetje rešil. Podobno v primeru Vegrada ni sindikata, ki bi lahko rešil družbo," je dejal Semolič.

Velenjski župan Meh se je v sredo v Velenju ob predstavitvi občinske pomoči delavcem Vegrada in Preventa vprašal, ali sindikati dovolj dobro opravljajo svojo vlogo. "Ta ni odigral svoje vloge. Če se bori zgolj za plače in dolžino delovne dobe, ne pa tudi za to, v kakšnem položaju so dejansko delavci, potem to zagotovo ni pravilno ravnanje," je dejal Meh in dodal, da bi tudi država morala v sedanjih razmerah bolj pomagati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.