Slovenija
13 ogledov

Sindikati omenjajo cesto, vlada poziva za mizo

protest sindikatov Anže Petkovšek
Sviz je za 3. decembra napovedani protest že prijavil na policiji. Na cesto zaradi predlaganih posegov v normative v predšolski vzgoji in šolstvu. Protesta ne pripravljajo sami. Minister Koprivnikar po drugi strani poziva k umiritvi, češ da gre zgolj za predloge. K dialogu pozval tudi premier Cerar.

Šolski sindikat Sviz prejema pisma članov, ki zavračajo vse dodatne ukrepe v izobraževanju, ki jih zahteva vlada Mira Cerarja, je na današnji novinarski konferenci dejal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. Dokončno odločitev o protest bodo sprejeli na kongresu Sviza, ki bo 20. In 21. tega meseca. “Na terenu poizvedujemo, kolikšna bi bila udeležba na protest iz posameznih območnih odborov, ki jih je 27 po vsej državi,” pravi Štrukelj.

Šolnike med ostalim skrbijo tudi predlagani posegi v normative v predšolski vzgoji in šolstvu, ki jih je ministrstvo za javno upravo poslalo občinam. Poudarjajo, da bi z uvedbo teh sprememb posegli v kakovost javnih vrtcev, saj gre za povečanje obremenitev vzgojiteljic in pomočnic. Zaradi povečane obremenilnosti nekaterih pa bi druge – teh naj bi bilo okrog 450 – ostale brez dela.

Minister: Posegov brez dogovora ne bo

Posegov v standard in mormative ne bo mimo dogovora, sicer miri minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki pravi, da je to tudi izrecno zagotovil sindiktom na zadnjih pogajanjih.

"To smo dali na mizo kot osnovo za razpravo, kaj od tega je realno mogoče izvesti. V zadnjih pogajanjih s sindikati smo eksplicitno zagotovili, da poseganj v standarde in normative ne bo mimo dogovora resornega ministrstva in sindikata. Ampak se že načrtujejo protesti. To mi je malo nerazumljivo," pravi minister ki dodaja, da se mu ob praktičnem začetku pogajanj omenjanje protesta zdi nerazumljivo.

Po drugi strani Štrukelj pogajanja komentira z besedami, da sindikati tavajo v megli, saj vlada na včerajšnji seji glede javnega sektorja ni sprejela nobenega stališča. "Očitno se je ali zataknilo ali pa si je vlada vzela čas za premislek. Tavamo v megli, ki postaja vsak dan gostejša," je še povedal Štrukelj.

Na protest tudi ostali

Doslej je policiji edino Sviz napovedal protestni shod, kljub temu pa najbrž ne bodo sami, napovedujejo. "Tudi do zdaj je namreč ob vseh tovrstnih aktivnostih sindikatov javnega sektorja praviloma Sviz prijavljal shode, ker ima za to tudi zmožnosti glede na to, koliko ljudi dela v tem sindikatu in dela to za vse sindikate javnega sektorja," je pojasnil Štrukelj.

Kdo se bo vse udeležil protesta, pa bo po njegovem mnenju odvisno od več dejavnikov. Če vlada ne bo umaknila dodatnih zahtev, ki gredo prek trenutno veljavnih varčevalnih ukrepov iz let 2013 in 2014, se bodo sindikati po navedbah Štruklja verjetno pogovarjali o skupni udeležbi.

Proteste so že napovedali tudi v policiji, ki zavračajo vsak poseg v plače in pravice zaposlenih v policiji. Sveta obeh policijskih sindikatov se bosta na seji 20. novembra dogovorila o poteku nadaljnjega sindikalnega boja ter uskladila stališča in zahteve do vlade.

Medtem ko nekaj časa ni bilo jasno, ali se bodo posamezni sindikati sploh še udeleževali pogajanj z vlado, je po njihovem današnjem sestanku s premierjem Mirom Cerarjem jasno, da bodo v sredo, ko naj bi se nadaljevala pogajanja, vendarle prišli.

Kamen spotike tudi privatizacija

Potem ko protestnike, ki so se pred vlado zbrali in nasprotovali privatizaciji v ponedeljek, premier Cerar ni sprejel, je to storil danes. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je po sestanku novinarjem dejal, da želi vlada "z nekimi preteklimi obljubami nadaljevati proces razprodaje dobrih slovenskih podjetij, četudi bodo njegova glavna žrtev spet zaposleni. "Kajti v tem procesu očitno glavno vlogo igra kupnina, proračun," je bil kritičen.

Cerar se, tako Semolič, zaveda teh problemov, a bo proces privatizacije nadaljeval. Bo pa naslednji teden na to temo vendarle sklical "pomemben sestanek, kjer bodo ponovno pregledali pogoje, probleme, pasti privatizacije" in o izidu pogovorov obvestil sindikate, je današnje pogovore povzel Semolič.

Komentarjev 9
  • Hi5 15:28 15.november 2014.

    Človek govori o bruto. Dejstvo je, da vas je treba JS poštimat. In dokler vas plačujemo mi vsi, imamo pravico to zahtevat od vlade, da prihrani na davkoplačevalskem denarju.

  • Hi5 15:22 15.november 2014.

    Paradoks. Imajo v povprečju 300€ večje plače in za toliko manjšo produktivnost. Pa še cajt za 5 kav več na dan :) Pa še serjejo, kako imajo nizke plače.

  • mirko 21:46 14.november 2014.

    Res je da v javnem sektorju srednje in nižje plače niso bog ve kaj. Ampak, da je pa povprečna plača v javnem sektorju za 300 evrov višja od povprečne plače v privatnem sektorju, to je pa samo v Sloveniastanu. V ...prikaži več Nemčiji je situacija ravno obratna. Vse dokler bo to tako, bomo padali. Razen če Štrukelj in Semolič ne prevzameta vlado v svoje roke, he he. Saj ona dva več vesta o ekonomiji, kot nekdo z doktoratom ekonomije.