Slovenija
110 ogledov

Sindikati podpirajo stavkajoče v Arrivi

Arriva Arriva
Več sindikalnih organizacij je danes izrazilo solidarnost z delavci skupine Arriva Slovenija, ki od ponedeljka stavkajo.

V pismu, ki ga je tako stavkovnemu odboru kot vodstvu posredoval Sindikat novinarjev Slovenije, pozdravljajo prizadevanja stavkovnega odbora za ubranitev pravic zaposlenih, vodstvo pa pozivajo k poštenim pogajanjem.

"Podpiramo vaš in njihov pravični boj za boljše delovne pogoje, dostojno plačilo šoferjev avtobusov, ne nazadnje tudi pravic potnikov in interesa vseh nas do dostopnega in kakovostnega javnega prevoza," so zapisali v pismu, ki so ga naslovili na predsednika stavkovnega odbora Andreja Mesaroša.

Dodali so, da podpirajo prizadevanja stavkovnega odbora za ubranitev pravic zaposlenih do sindikalnega združevanja in stavke, ter še posebej pozdravili njihovo zavzemanje za pošten dialog in socialno partnerstvo v skupini Arriva Slovenija.

Obe strani sta se danes znova sestali, prvič po začetku stavke v ponedeljek, v kateri je po navedbah vodstva stavkalo 83 voznikov. Dogovora še niso dosegli, stavkovni odbor namreč od svojih zahtev ne odstopa in zavrača predlog vodstva za mirno rešitev spora z mediacijo.

Poziv k poštenim pogajanjem

Od direktorja in predsednika uprave Boja Karlssona, ki mu očitajo, da omejuje stavko, zahtevajo, naj "preneha z ukrepi in grožnjami stavkajočim". Pozivajo ga k poštenemu in kulturnemu pristopu k pogajanjem o stavkovnih zahtevah.

Te so po po njihovem prepričanju tako v interesu lastnika, zaposlenih, strank in ne nazadnje tudi vseh ljudi. Država in lokalne skupnosti namreč po njihovih trditvah subvencionirajo dostopnost in kakovost prevozov skupine Arriva v višini polovice njihovih prihodkov.

Pod sporočilo se je podpisalo 15 organizacij. Poleg Sindikata novinarjev Slovenije še Sindikat carinikov Slovenije, Sindikat Centrov za socialno delo Slovenije, Sindikat Glosa, Sindikat Kapitanije Slovenije, Sindikat občinskih redarjev Slovenije, Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, Sindikat policistov Slovenije, Sindikat državnih organov Slovenije, Sindikat socialnega zavarovanja Slovenija, Sindikat VIR, Sindikat vojske, obrambe in zaščite, Sindikat zdravnikov družinske medicine Praktik.um, Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije in Visokošolski sindikat Slovenije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.