Slovenija
1479 ogledov

Sindikati povedali, kaj si mislijo o vladnem predlogu

stavka SVIZ Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Vlada ene od zahtev sindikatov v svoj predlog sploh ni vključila.

Srečanje vlade in sindikatov javnega sektorja se je končalo z zavrnitvijo. Sindikati javnega sektorja so namreč predlog, ki ga je predstavila vladna pogajalska skupina, zavrnili. Kot eno problematičnih točk so izpostavili, da vladni predlog v nasprotju s tistim iz marca ne predvideva dviga plač najslabše plačanih, torej tistih do 26. plačnega razreda.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je poudaril, da je bil dvig plač za en plačni razred zaposlenim do 26. plačnega razreda ves čas ena od njihovih zahtev. V danes predstavljeni predlog pa dvig plač na najnižje ovrednotenih delovnih mestih ni vključen.

To je po njegovih besedah ena ključnih, nikakor pa ne edina problematična točka v vladnem predlogu. Po Počivavškovih besedah se namreč vlada tudi ni želela opredeliti, kakšno je njeno stališče do predlogov, ki se ne nanašajo neposredno na plače, saj se želi o tem pogovarjati naknadno.

Stavka učiteljev Pogajanja Slovenija Vlada sindikatom predstavila svojo ponudbo

Počivavšek vladi očita veliko sprenevedanja

"Veliko šuma v komunikaciji" pa je bilo tudi okrog tega, na kakšen način so se marca pogovarjali o odpravi še preostalih varčevalnih ukrepov, kjer gre predvsem za vprašanje osemodstotnega znižanja vrednosti plačnih razredov iz leta 2012, je pojasnil.

Kot pravi Počivavšek, so se takrat pogovarjali, da bi to stavkovno zahtevo reševali s posebno formulo, ki bi začela delovati leta 2020. Dodal je, da niso nikoli skrivali, da je marca vprašanje omenjene formule ostalo odprto. Je bila pa takrat na potezi vlada, da glede formule oblikuje svoj predlog. Danes pa je bilo z vladne strani po njegovih besedah glede tega veliko sprenevedanja.

stavka SVIZ | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sviz bo vztrajal pri spomladanskem predlogu

Tudi predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj je dejal, da jih je izrazito zmotilo, da v danes predstavljenem vladnem predlogu ni več povišanja plač za tiste z najnižjimi plačami. "To se mi zdi povsem nepotrebno in tudi najbolj problematično," je dejal.

Za Sviz je napovedal, da bodo vztrajali pri realizaciji vsega, kar je bilo na mizi spomladi ob prekinitvi pogajanj, in da se o specifičnih vprašanjih pogovarjajo ločeno. O tistem, kar je skupno vsem, pa so se še naprej pripravljeni pogajati skupaj.

Pogajanja z vladno stranjo se bodo nadaljevala v petek. Konfederacija, ki jo vodi, pa se bo dan pred prej sestala ter pregledala in ocenila današnja pogajanja. Da so se med pogajanji v javnosti pojavile nekatere špekulacije okrog številk, pa je po njegovih besedah otežilo konstruktivna pogajanja.

V vladi danes pripravljajo odgovore Petra Pogačarja, snovalca pokojninske reform | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
O takem znesku se ne moremo sploh pogovarjati"

Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je pojasnil, da predlogi, ki so jih do ponedeljka posredovali sindikati, bistveno, kar za okrog 600 milijonov evrov, presegajo finančni okvir 306 milijonov evrov. "Gre za znesek, o katerem se enostavno ne moremo sploh pogovarjati," je poudaril in dodal, da očitno marca le ni bilo vse dogovorjeno.

Zato so na vladni strani pripravili nov vsebinski predlog, ki upošteva, da so bile v preteklosti plačne anomalije do 26. plačnega razreda že odpravljene, praktično vsem ostalim skupinam v javnem sektorju pa zagotavlja nekoliko višje plače. Pri tem je Pogačar poudaril, da je to njihov prvi predlog in da se bodo s sindikati še pogajali.

"Ocenjujem, da je vseeno vsem v interesu, da nadaljujemo s pogajanji, da najdemo skupne rešitve. Nikomur ni v interesu stavka, nikomur ni v interesu, da javni uslužbenci ne bi dobili višjih plač," je dejal.

V sredo še s policisti

Kar pa zadeva ločena pogajanja s policijskima sindikatoma - z njima se sestanejo v sredo - je povedal, da so na ločena pogajanja pristali, ker nobene stavkovne skupine ne morejo prisiliti v skupna pogajanja. Vsaka stavka je sklicana samostojno, po zakonu o stavki pa se mora delodajalec pogajati o stavkovnih zahtevah. Ne bo pa to prispevalo k hitrosti pogajanj, je še menil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Spark 10:17 24.oktober 2018.

    Hahahaha ... [ Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar ... ], ali za amebe, da ga ne pozabijo po strokovnem izlivu: " Manj ko plačaš, več dobiš."

  • Snežinko 09:53 24.oktober 2018.

    Ja, Silva, treba je naredit referendum, da se ljudje odločimo, ali bomo še imeli zdravnike, policiste... Potem, ko se odločimo, da jih ne rabimo (vidim,da se ti hudo nagibaš k temu, da so itak nepotrebni) pa upam, da ČIMPREJ zboliš, ...prikaži več se zaletiš ali ti vlomijo v bajto. Pa potem ne hodit k zdravniku ali klicat policijo.

  • miki1234 07:16 24.oktober 2018.

    delomrzneže, ki imajo plačan dela prost dan, ker se udeležujejo stavke lepo na cesto. očitno jih je preveč, ker se nikjer ne pozna njihova odsotnost.