Slovenija
24 ogledov

Sindikati previdni, delodajalci zadovoljni

Milan Utroša vladi očita, da se s tajkuni ne ukvarja. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Premier Janez Janša je vladna izhodišča za spremembo delovnopravne zakonodaje po predstavitvi delodajalcem predstavil tudi sindikatom. Ti ostajajo pri smernicah predvsem izjemno previdni. Delodajalci so medtem s spremembami zadovoljni.

Kot je poudaril sekretar ZSSS Milan Utroša, si je za reformo treba vzeti čas, ker so odprte tudi stvari, ki so lahko "zelo nevarne".

Utroša je po sestanku pojasnil, da so na srečanju dobili predvsem ustno predstavitev smeri, v katero naj bi se spreminjala delovnopravna zakonodaja, torej predvsem zakon o delovnih razmerjih. "Premier in minister za delo Andrej Vizjak pravita, da imajo v načrtu pripraviti povsem nov zakon o delovnih razmerjih, a danes nismo izvedeli ničesar konkretnega," je dodal.

Trije sklopi sprememb

Vlada bo po njegovih besedah predlagala tri osnovne sklope sprememb. Prvi sklop predstavlja oblika dela in tu naj bi bilo nekaj sprememb, ki naj bi imele za posledico manj zaposlitev za določen čas.

"Seveda pa so vedno tudi pasti, ker se uvajajo neki elementi malega dela, ki je lani padel na referendumu," je dodal Utroša.

Drugi sklop predstavlja odpravninski sklad, ki mu sindikati v osnovi kot inštitutu ne nasprotujejo, bo pa treba videti, kako je z njim, kako urediti prehodno obdobje in predvsem kako zagotoviti njegovo polnjenje. Kot je pojasnil Utroša, bi se iz tega sklada izplačevale odpravnine delavcem ob presežkih ali odhodu v pokoj.

"Tretji sklop je pa tisti, kjer bomo morali biti najbolj pozorni. Tu so nekatere poenostavitve odpuščanja in zaposlovanja delavcev," je izpostavil.

Sindikati so na srečanju izpostavili, da si je treba za takšno reformo vzeti čas in da to ni čas le nekaj sej in delovnih skupin. "Stvar želimo sindikati proučiti z vseh vidikov, tudi mednarodno primerjalno in opraviti temeljito razpravo tudi med lastnim članstvom," je poudaril Utroša.

Delodajalci zadovoljni

Delodajalci ne želijo dviga osnovnih plač. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Janša se je pred tem sestal tudi z delodajalci. Slednji so bili s predstavljenimi predlogi zadovoljni. Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je povedal, da "ne gre za kozmetične popravke, ampak za celovito prenovo, ki gre v veliki meri v smeri večje prožnosti trga dela, na kar v združenju opozarjamo že vrsto let".

Po njegovih besedah se je doslej vrsto let delalo le na varnosti zaposlenih, zdaj pa je čas, da delovnopravna zakonodaja omogoči prožnost, saj bo to bistveno izboljšalo konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

Pred sestankom je bilo slišati, da bo predsednik z delodajalci spregovoril tudi o nadaljevanju socialnega dialoga v zvezi s socialnim sporazumom, a o tem po Smoletovih besedah ni bilo govora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.