Slovenija
24 ogledov

Sindikati pričakujejo zavezo od strank

denar evro Shutterstock
Po zavrnitvi interventnega zakona imajo zdaj sindikati na mizi nov predlog. Gre za milejšo različico. Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije je načeloma za, Miščevićevi pa so proti.

Nov predlog, ki ga je pripravila stranka Zares, sicer predlaga ohranitev zamrznitve plač, pokojnin in znižanje funkcionarskih plač, bi pa vseeno omogočili napredovanja v višje nazive in prestavili povišanja nadomestil in drugih prejemkov za pol leta.
Po predlogu stranke bi iz besedila, ki ga je predlagala vlada, črtali predvideno zamrznitev napredovanj v višji plačni razred ali naziv, dopuščajo pa možnost delnega usklajevanja pokojnin in drugih nadomestil ter prejemkov.

Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) z Branimirjem Štrukljem na čelu je danes predstavilo svoje stališče do sprejemanja zakona o interventnih ukrepih za leto 2012 v državnem zboru. Sindikati pravijo, da zakonu ne bodo nasprotovali, če od parlamentarnih strank dobijo pisno zavezo, da prihodnje leto ne bodo posegali v njihove plače – to obljubo  pričakujejo tudi od Gregorja Viranta, Zorana Jankovića ter Matjaža Hanžka. Bojijo se namreč, da bi bile z nastopom nove vlade obljube pozabljene. Poleg tega se zavzemajo za to, da možnost napredovanja ostane. Kot pravijo, je to potrebno tudi za motivacijo mladih.

Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Dušan Miščević modificiranega predloga zakona o interventnih ukrepih ne podpira. Ocenjujejo, da na drugi strani ni relevantnega sogovornika, je dejal za STA. Ne vedo, s kom bi se pogajali, ne kdo bi lahko jamčil za dogovorjeno. V njihovi skupini zato menijo, da je bolje, da se vsa stvar prepusti novi vladi in pogajalcem, ki bodo za to imeli mandat.

Pavel Gantar (Zares) je optimističen glede razpleta. "Mogoče pa bo vendarle dosežno soglasje s socialnimi partnerji glede interventnega zakona. Sindikati za razum, upam da tudi politika," je zapisal na Twitterju.

Komentarjev 1
  • privat 16:23 07.november 2011.

    sindikat ne nasprotuje?? Ali sploh še obstaja sindikat delovcev?? Vemo da obstaja sindikat voluharjev!!