Slovenija
8 ogledov

Sindikati protestno odkorakali s seje

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, izredna seja DZ, na kateri so  Anže Petkovšek
Sindikati so protestno zapustili sejo Ekonomsko socialnega sveta, saj je bilo gradivo preobsežno in ga niso imeli časa preučiti.

Predsednica vlade Alenka Bratušek na bi danes dopoldne socialnim partnerjem predstavila predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti, ki ga namerava vlada prihodnji teden poslati v parlamentarno obravnavo. A je seja odpadla zaradi nezadovoljstva s obsežnim gradivom, ki so ga prejeli včeraj. Zatrjujejo, da ga niso imeli časa preučiti. Brez udeležbe enega od socialnih partnerjev pa seje ni mogoče izvesti.

Zmanjkuje časa

Vlada namerava sicer predlog proračuna sprejeti v ponedeljek, saj ga mora najpozneje do 1. oktobra poslati v parlamentarno obravnavo. Iz za zdaj še internih gradiv je razvidno, da naj bi se proračunski primanjkljaj v letu 2014 zmanjšal na 2,9 odstotka BDP in v letu pozneje na 2,4 odstotka.

"Kdo je tukaj neresen??" 

"Glede na včerajšnje in današnje dogajanje okoli predstavitve predloga proračuna za 2014 in 2015 se je vlada očitno odločila, da bo namesto socialnega dialoga uporabila privid socialnega dialoga. Predsednica vlade je povedala, da je „razočarana nad odnosom sindikatov in da se očitno ne zavedajo vsi resnosti razmer.“ Sprašujemo se, ali je resno, da se manj kot 24 ur pred sejo Ekonomsko socialnega sveta (ESS) pošlje socialnim partnerjem izjemno pomemben predlog proračuna? Pred  tem pa si ga lahko socialni partnerji v neformalni različici preberemo v dnevnem časopisju? Ali je resno, da bomo socialni partnerji morali očitno spraševati novinarje za gradivo za ESS?,“ se je na premierkine besede v izjavi za javnost zapisal Goran Lukič, izvršni sekretar ZSSS za politike zaposlovanja, migracije in odnose z javnostmi.

Bratuškovo je poleg tega pozval, naj se ne spreneveda. "Spoštovana predsednica vlade, nehajte se sprenevedati. Očitno bomo morali na glas povedati tisto, kar vi po tihem razmišljate – za vas je socialni dialog nujno zlo, kateremu se je treba posvetiti „pet pred dvanajsto“. Spomnimo se Programa stabilnosti, ki ste nam ga poslali 7. maja 2013 za sejo ESS, ki se je pričela 8. maja ob 8. uri …“

Čufer: Če se bo dalo, novega rebalansa v 2014 ne bo

Bratuškova je sicer predlog v sredo že predstavila poslancem koalicije, ki so izrazili zadovoljstvo, da se s proračunom ohranja raven socialne države. Danes popoldne ga je predstavila še poslancem opozicijskih strank v DZ.

Opozicijski poslanci SLS in NSi po srečanje s premierko do proračuna za 2014 in 2015 ostajajo kritični. Opozicijo je zanimalo vprašanje sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij, poslanec NSi Matej Tonin se sprašuje, če to pomeni takoj rebalans, finančni minister Uroš Čufer pa pravi, da ga, če se bo dalo, ne bo v celem letu 2014. Minister verjame, da bodo kakšni novi ukrepi, a ob tem poudaril, da z rebalansom "zgubijo" tri mesece dela, samo za to, da vse skupaj obrnejo. "Če se bo le dalo, novega rebalansa v celem naslednjem letu ne bo," je še dejal Čufer.

"Pričakujem, da bo proračun na vladi v ponedeljek sprejet takšen, kot je pripravljen, razen če notri najdemo večjo napako, a zaenkrat je ne vidim," je po srečanju še dejal minister.

SDS ni bilo

Na to vprašanje so še pred sestankom opozorili tudi v SDS in SLS. Poslanci SDS se sicer srečanja niso udeležili, je pa vodja poslancev SDS Jože Tanko na novinarski konferenci menil, da gre verjetno za "postopek amortizacije" težav, ki se dodatno pojavljajo pri načrtovanju proračuna za leto 2014.

Prvak SLS Franc Bogovič pa je dejal, da je zastonj kazati na nekdanjo ministrico Irmo Pavlinič Krebs in ostale v vladi leta 2010, zgodba pa kaže tudi na to, kako se aktualni notranji minister loteva teh zadev. Spomladi, ko je imel ključno nalogo na področju javnega sektorja, je zmogel napor, da se je pri štirih milijardah evrov odhodkov za 37 milijonov evrov zmanjšala ta zadeva. Zdaj pa imamo 170 milijonov bremen iz preteklosti, je dejal.

Novim davkom nasprotujejo

Tonin sicer po sestanku ni bil nič kaj bolj optimističen kot pred njim. V NSi še vedno menijo, da pripravljen proračun ni korak v pravo smer, seveda pa je sedaj po njegovih besedah odgovornost vlade, da poskuša iz sedanjega položaja izvleči čim več.

Novim davkom v NSi nasprotujejo, a po njegovem mnenju je tudi ta trditev vlade na trhlih tleh. Spomnil je, da je bilo rečeno tudi, da do zniževanja plač v javnem sektorju ne bo več prihajalo, a danes kaže drugače. Proračun tako nima podpore NSi.

Kot je še dejal Tonin, so sicer na srečanju dobili zagotovilo, da do povečevanja davkov ne bo več prišlo.

SLS pripravljena sodelovati

Bogovič je po srečanju izrazil prepričanje, da proračunska politika te vlade ni primerna, ob čemer izpostavlja zlasti obremenitev gospodarstva. Kot je dejal, ni dobil odgovora na vprašanje, kako to, da se kljub novim zadolžitvam za leto 2015 predvideva manj obresti kot za leto 2014. Ta izračun so mu danes obljubili.

Sicer pa je SLS izrazila pripravljenost po sodelovanju, saj je nujno, da koalicija in opozicija sedeta skupaj in pripravljata ukrepe za izhod iz krize.

Komentarjev 10
  • privat 07:53 14.oktober 2013.

    to zgago ji narekujejo strici iz ozadja ,ki so jo nastavili...kaj pa ona ve o življenju in vodenju??

  • ennanova 09:02 28.september 2013.

    "Levi kolk in rehabilitacijo s pogledom na Savinjsko dolino, prosim!"Imamo preko 20 zdravilišč, ki že sedaj delujejo na visoki ravni (upam samo, da je država tu toliko razumna, da ne bo dopustila da iz te ponudbe nastane nova ruska ...prikaži več Budva). Prav tako imamo vrhunske zdravnike in tudi robotika je v vzponu. Z dobrim državno-zasebnim partnerstvom, temelječem na družbenem konsenzu in ki ne ogroža javnega zdravstva temveč …http://za-misli.si/kolumne/tomaz-pangersic/1205-levi-kolk-in-rehabilitacijo-s-pogledom-na-savinjsko-dolino-prosim

  • Boschtjan Zupanchich 21:31 27.september 2013.

    dvomim da zna, ....ker, takele razvajenke ponavadi hodijo ven jest, tko, daaa dvomim . Nič Ni od takih, ... no, ja, ... razen Zgube . Tega pa Je dovolj .