Slovenija
18 ogledov

Sindikati proti spremembi

ustavno sodišče Anže Petkovšek
Referendumska ureditev: ZSSS in Pirnat kvoruma ne podpirata.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije nasprotujejo tako omejevanju referendumov glede fiskalnih zakonov kot kvorumu.

"Ne ve se, ali gre za zakone o višini davkov, kjer nimamo težav, če pa gre za kakršnekoli zakone, ki vplivajo na materialni in socialni položaj delavcev in njihove pravice ter se financirajo iz proračuna, to ne more biti izključeno iz referendumskega odločanja," je poudaril Milan Utroša iz ZSSS.

V nasprotju z njim ustavni pravnik Rajko Pirnat med vsemi predlaganimi spremembami 90. člena ustave o referendumih podpira prav to. "Edino ta sprememba je res potrebna," pravi in dodaja, da bo sicer treba biti predviden pri formulaciji samega ustavnega besedila.

Vsi trije predlogi – tudi omejevanje predlagateljstva – so za Pirnata sprejemljivi, čeprav se mu zdi kvorum nepotreben. Z njim namreč ne bomo omejili števila referendumov in s tem ne zmanjšali stroškov. Omejevanje predlagateljstva na 40 tisoč volilcev ali večino v državnem zboru sicer ocenjuje kot "lepotni popravek".

V ZSSS pa menijo, da kvoruma ne bi smelo biti, saj 35-odstotna udeležba ni bila niti na vseh volitvah. "Če bi dogovorjeno včeraj veljalo pri volitvah, bi bila Slovenija brez evropskih poslancev," poudarja Utroša.

Dodaja, da če politiki z majhno udeležbo na volitvah nimajo težav, ne morejo zahtevati, da so odločitve, ki jih sprejmejo, potrjene s 35-odstotno 
udeležbo.

Komentarjev 2
  • 1111 09:41 30.maj 2012.

    Lopovska banda na oblasti bi kar spreminjala ustavo, tako, da ji noben ne more do živega...

  • erikkk 08:32 30.maj 2012.

    Kaj ko bi se uprašalo še druge ljudi in ne samo sindikate ... haa ??Prav na živce mi gredo že ti sindikati ...