Slovenija
22 ogledov

Sindikati razburjeni zaradi izjav delodajalcev

V treh sindikatih javnega sektorja, ki delujejo v okviru ZSSS, so se danes ostro odzvali na izjave predstavnikov nekaterih delodajalskih organizacij.

Sindikate so zmotile izjave o slabem iztržku pogajanj vlade s sindikati javnega sektorja. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik sindikata Glosa Mitja Šuštar, so se "ti gospodje brez zadržkov varovali, zdravili, izobraževali in tako naprej v javnem in dostopnem sistemu", zdaj pa tega "drugim ne privoščijo in netijo razdor".

Po besedah sekretarja gasilskega sindikata Davida Švarca se tako sprašujejo, za koga se imajo predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), da ocenjujejo izplen v pogajanjih vlade in sindikatov javnega sektorja kot premajhen.

"Po njihovem mnenju so posegi v plače, ki so jih že več let deležni gasilci, reševalci, medicinske sestre, bolničarji, policisti in vsi ostali javni uslužbenci edini normalni način reševanja te države, ki so jo v to katastrofalno stanje pripeljali predvsem in ravno špekulativni kriminalci iz vrst gospodarstvenikov in bankirjev, ki so jim s kreditiranjem ta njihova početja omogočili," je ugotavljal Švarc.

Vse varčevanje, stabiliziranje javnih financ gre na račun ljudi, ki prejemajo plačo, plačujejo dohodnino, ddv,... nihče pa se ne obrne k tistim, ki svoj denar speljejo iz države, je dodal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk.

Vprašanje delitve

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je pri tem poudaril, da gospodarska rast sama po sebi ne pomeni novih delovnih mest oz. da bodo ljudje bolje živeli. Tu gre, je dodal, za vprašanje prerazporejanja.

Kot je dodal, niti eno podjetje ni propadlo zaradi delavskih pravic, zaradi pravic zaposlenih v javnem sektorju. Zavedajo pa se, da bi po odvzemu pravic javnim uslužbencem, te bile zelo kmalu ogrožene tudi v zasebnem sektorju.

Odziv ministra

Na dogajanje se je po današnjem podpisu dogovora s sindikati javnega sektorja odzval tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar in zagotovil, da nimajo spora z GZS. Po njegovi oceni namreč - tako kot sindikalna stran - tudi gospodarstvo izraža svoje nezadovoljstvo v delu, ki zanje predstavlja dodatne obremenitve.

"Pač na vseh frontah iščemo optimalne rešitve, predvsem pa je pomembno, da se pogovarjamo in mogoče slabše ukrepe nadomeščamo z boljšimi. Končni učinek pa moramo zagotoviti, tukaj ni izhoda," je pristavil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.