Slovenija
30 ogledov

Sindikati rožljajo z referendumom

Branimir Štrukelj, Sviz Boštjan Tacol
Sindikati so poslance pozvali, naj zakona ne sprejmejo, tak predlog so dali tudi Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS), a ga delodajalci niso podprli.

Na Ekonomsko-socialnem svetu so o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga (SDH) razpravljali od devetih do dveh.

"Koncept meša slabe terjatve z državnim premoženjem, zato ni sprejemljiv," je dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Ladislav Rožič, izvršni sekretar ZSSS za ekonomsko področje, pa je dodal, da ni sprejemljivo, da bi državno premoženje, ki ga še imamo in je vredno sedem milijard, bilo garancija za sedem milijard slabih bančnih naložb. Pravi, naj se holding ustanovi, če si ga vlada želi, vendar naj se ne meša s slabimi terjatvami.

"Taki zakoni se ne delajo čez noč. Naj ga sprejmejo v rednem postopku, saj nismo v vojnem stanju," je še dejal Rožič.

Uvedli nekaj sprememb

Vlada je sicer, da bi pridobila soglasje sindikatov, predlagala naslednje spremembe: enega člana nadzornega sveta SDH bi vlada predlagala s soglasjem ESS, Kad bi ostal ločen, SDH bi prevzel vse obveznosti Kada do Zpiza, Modra zavarovalnica bi ostala hčerinska družba SDH, struktura njenega nadzornega sveta bi ostala enaka.

Razprava predvidoma jutri

Državni zbor ima zakon, ki bo ustanovil Slovenski državni holding, na dnevnem redu seje pod točko 16.A. Če bodo poslanci izkoristili ves čas, ki ga imajo za razprave, bosta razprava in glasovanje o zakonu jutri, saj jih je do te točke zjutraj ločilo še več kot 16 ur razprav.

SDH bo upravljal z okrog devet milijard vrednim državnim premoženjem, med drugim z vso energetiko, NLB, NKBM, Zavarovalnico Triglav, Pošto Slovenije, Darsom, Telekomom Slovenije, Luko Koper, dobro četrtino Petrola, Krke, Save in Gorenja, Slovenskimi železnicami in Adrio Airways.

Dan po objavi se ukine AUKN

Tehnično se bo preoblikovanje izvedlo s preoblikovanjem Slovenske odškodninske družbe – v SDH, preoblikovanje pa mora biti izvedeno najkasneje v treh mesecih od uveljavitve zakona, ki bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu. Če ne bo zapletov z vetom ali referendumom, bo SDH ustanovljen najkasneje do konca oktobra, nato pa bi se mu pripojila Kapitalska družba in DSU. Z dnem uveljavitve zakona bo prenehala obstajati tudi Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države (Aukn).

Največ vroče krvi je med sindikati in v DeSUS-u povzročila nameravana pripojitev Kapitalske družbe, ki zagotavlja sredstva pokojninski blagajni; zahtevali so, da ostane samostojna pravna oseba.

Politični nadzorni svet?

Člane nadzornega sveta SDH bi po prvotnem predlogu izvolil državni zbor, štiri na predlog vlade, štiri na predlog poslanskih skupin, eden pa na predlog komisije za nadzor javnih financ (kjer ima večino opozicija). Zaradi tega so se pojavili očitki, da bo nadzorni svet podaljšana roka vladajoče koalicije. Za prodaje naložb nad 20 milijonov evrov bo potrebno soglasje vlade; doslej je program prodaje državnega premoženja sprejemal parlament, po novem pa bo sprejel smernice upravljanja naložb.

SDH bo tudi slaba banka

Na SDH bodo predvidoma prenesene slabe naložbe državnih bank, saj že zakon predvideva, da lahko SDH za financiranje nakupa premoženja bank izda obveznice s poroštvom države.

Komentarjev 1
  • klincek 17:41 05.december 2012.

    tegale SVIZCA pred zid pa kocko u glavo