Slovenija
24 ogledov

Sindikati: Škrinjarjeva nam grozi

učilnica Shutterstock
Do 14. januarja bo znano, ali bodo zaposleni v izobraževanju, znanosti in kulturi 23. januarja stavkali. Sindikati: Sekretarka Mojca Škrinjar nam grozi z globami.

Sindikalni predstavniki, ki sodelujejo v delovni skupini Znanje in ustvarjalnost kot temelj razvoja, so presenečeni nad nedeljskim sporočilom vodje vladne pogajalske strani Mojce Škrinjar. V sporočilu je Škrinjarjeva pristanek na vladne pogoje začela izsiljevati z globami, ki naj bi jih v prihajajočem tednu naložili šolam, opozarjajo sindikati.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, predstavnik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Goran Lukič in predstavnik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Marko Marinčič v sporočilu za javnost opozarjajo, da so iskreno sprejeli ponudbo predstavnikov vlade, da stečejo konkretni pogovori o masi plač in prihodnjem obsegu javnih storitev v izobraževanju, znanosti in kulturi.

Za nadaljevanje pogovorov je bil predlagan četrtek, 10. januar. V nedeljo pa je vodja vladne pogajalske strani, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost kulturo in šport Mojca Škrinjar po besedah predsetnikov sindikatov "pristanek na vladne pogoje začela izsiljevati z globami, ki naj bi jih že v prihajajočem tednu naložili šolam".

Šolniki se izrekajo za stavko

Od danes do petka bo potekalo opredeljevanje zaposlenih v izobraževanju, znanosti in kulturi o sodelovanju v splošni stavki javnega sektorja, ki bo 23. januarja. Odločitev bo znana 14. januarja,  je povedal Štrukelj in dodal, da so zahteve strnili v štiri točke.

S stavko, če jo bodo izglasovali, bodo zaposleni v omenjenih dejavnostih in vzgoji zahtevali, da jih vlada prizna za enakovredne socialne partnerje, da dodatno ne zniža mase za plače javnih uslužbencev za leti 2013 in 2014 ter da odstopi od zniževanja pravic javnih uslužbencev.

Stavkajoči pa bodo zahtevali tudi odpravo kršitev zakona o sistemu plač v javnem sektorju in spoštovanje že sklenjenih dogovorov. Zahtevali bodo tudi utrditev socialne države in ohranitev obsega ter kakovosti vseh javnih storitev, vključno z javno RTV kot  ustanovo posebnega kulturnega in nacionalnega pomena.

Komentarjev 1
  • privat 11:48 14.januar 2013.

    Šolstvo...začnite izobraževati maladino..in nikakor izobraževanje po prijateljstvih,krvnih navezah..!!