Slovenija
5 ogledov

Sindikati sneli rokavice

Posedi tudi sam v tožbo za tretje četrtine plačnih nesorazmerij. (Foto: Anže Pet Žurnal24 main
Pismo. "Izrecno prepovedujemo sklenitev aneksa," Štrukljevim sporočajo Posedijevi sindikati. Premoč. Če dogovor z vlado podpišejo številčno močnejši Štrukljevi, bo veljal tudi za Posedijeve.
null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Pritiski. "Izrecno prepovedujemo sklenitev aneksa, ki bi veljal tudi za člane naših sindikatov," piše v pismu, naslovljenem na Konfederacijo sindikatov javnega sektorja (KSJS) Slovenije ter sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti (Vir), pod katerega je podpisanih 17 sindikatov, ki spadajo v tako imenovano skupino Posedijevih.

Pismo so poslali dan pred tem, ko se morajo sindikati iz KSJS odločiti, ali bodo podpisali aneks, ki predvideva zamik plačne reforme v leto po tem, ko bo gospodarska rast več kot 2,5-odstotna. Zamrznitvi plačne reforme (javni uslužbenci bi morali tretjo četrtino poravnav dobiti ravno pri današnjih plačah) že ves čas nasprotuje 22 sindikatov Posedijeve skupine.

Prevladalo bo članstvo
Odločanje. Glede na novelo zakona o plačah javnih uslužbencev, ki je v veljavo stopila pred slabim tednom, sprememba kolektivne pogodbe začne veljati, če jo podpišejo sindikati, ki zastopajo več kot 40 odstotkov članstva.
Preštevanje. 40.500 članov ima najmočnejši sindikat v Sloveniji, to je sindikat vzgoje in izobraževanja (Sviz). KSJS ima okoli 75 tisoč članov. Posedijevi sindikati na preštevanje ne pristajajo.

Pritiski in obtožbe
"Če boste Aneks 4 kljub našemu nasprotovanju podpisali, boste ravnali kot poslovodja brez naročila, saj z naše strani nimate ne soglasja ne podpore ne mandata za sklenitev aneksa," pišejo Posedijevi. "Aneks bomo podpisali na podlagi zakona, ki ga je nedavno sprejel državni zbor. Dejstvo pa je, da imamo večino članstva," razlaga Štrukelj. "Ampak to ne pomeni, da ne bi nastala škoda za javne uslužbence," mu odgovarja Posedi.

"Cilj tega podpisa je izvajati pritisk na sindikate, ki imajo drugačna stališča. Vse bolj se kažejo pravi razlogi za to – to je boj za članstvo,"
dodaja Štrukelj.

Posedi: Prikrajšani bomo
V Posedijevi skupini tretjo četrtino izravnave plačnih nesorazmerij razumejo kot dospelo pravico. Da pravna obveza do izplačila ni spremenjena, sta potrdila tudi računsko sodišče in generalni sekretar ustavnega sodišča. Zamrznitev plačne reforme bi javne uslužbence prikrajšala za osem odstotkov bruto plače. “To prikrajšanje bomo šteli kot škodo in od vas zahtevali povračilo,” napovedujejo Posedijevi .

Štrukelj: Ponudba je dobra
Štrukljevi medtem menijo, da je dogovor z vlado med gospodarsko krizo najugodnejša rešitev. Zagotavlja nadaljevanje plačne reforme leto po tem, ko bo gospodarska rast presegla dva in pol odstotka. Če bo aneks uveljavljen, bo vlada preklicala odpoved kolektivne pogodbe in pospravila načrte glede priprave nove plačne reforme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.