Slovenija
14 ogledov

Sindikati so previdni

"Po naših informacijah je podjetje v slabem finančnem položaju in že nekaj let p Žurnal24 main
Boxmarkove delavke Preventove opozarjajo na slabe razmere.
Iz letnega poročila družbe je razvidno, da je imel Boxmark lani 549 tisoč evrov dobička, leto 2008 pa je končal s slabimi petimi milijoni evrov izgube.

Včeraj je v nekdanji proizvodni hali Preventa nekaj deset šivilj znova pognalo šivalne stroje, le da zdaj šivajo avtomobilske prevleke za podjetje Boxmark iz Kidričevega.

Ministrica v zmoti?
Vznemirilo pa jih je anonimno pismo desetih izkoriščenih in izmučenih delavk Boxmarka, kakor so se podpisale pod pismo, ki je zaokrožilo med Preventovimi delavkami. V njem jih opozarjajo na previdnost, češ da pogoji dela pri Boxmarku niso najboljši, upravi pa da se gre le za denar. Na previdnost opozarjajo tudi v koroški organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in celo stranki NSi. “Gospodarska ministrica Darja Radić je glede podjetja Boxmark Leather v veliki zmoti. Po naših informacijah je podjetje v slabem finančnem položaju in že nekaj let posluje z večmilijonsko izgubo,” so zapisali na spletni strani NSi.

Zaposluje tudi Halog
V podjetju Boxmark včeraj za pojasnila niso bili dosegljivi, direktor Boxmarka Marjan Trobiš pa je za STA dejal, da naj bi v Slovenj Gradcu do konca tedna zaposlili 150 šivilj, v Radljah pa naj bi proizvodnjo zagnali konec tega meseca. Okoli sto šivilj naj bi zaposlilo tudi podjetje Prevent Halog iz Lenarta, katerega solastnik je Nijaz Hastor.

Boxmark za zagon proizvodnje ni dobil državne pomoči. Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da omenjeno podjetje nanje ni naslovilo vloge za dodelitev sredstev za zaposlitev nekdanjih Preventovih delavcev. Neformalni pogovori o dodelitvi državne pomoči pa po naših informacijah že potekajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.