Slovenija
1171 ogledov

Sindikati zahtevajo dva milijona več

Branimir Štrukelj Anže Petkovšek
Vlada in sindikalni pogajalci javnega sektorja v devetih urah niso našli kompromisa. Koprivnikar: Že do 26. plačnega razreda smo presegli 70 milijonov, kolikor imamo v celoti na voljo za odpravo plačnih anomalih.

Vladni in sindikalni pogajalci na sredinih pogajanjih o plačnih anomalijah, ki so jih po devetih urah sklenili okrog polnoči, niso dosegli konsenza. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar tako z zadnjim predlogom sindikatov, od katerega ti ne odstopajo, danes odhaja na vlado. 

"Med zadnjim vladnim in sindikalnim predlogom je razlike za približno 2,5 milijona oz. 2,8 milijona evrov, ampak večji problem je v tem, da s sindikalnimpredlogom že za del delovnih mest dejansko presegamo to, kar smo imeli v celoti na voljo," je pojasnil Koprivnikar.

O predlogu danes vlada

Dodal je, da sindikalni predlog odločno presega mandat, ki ga imajo vladni pogajalci. S predlogom in stališči sindikatov bo danes seznanil vlado, nato pa bodo, glede na njeno odločitev, videli, kako naprej. Takoj zjutraj bodo pripravili gradiva in prosili za širitev seje in pričakuje, da se bo vlada do tega predloga tudi opredelila.

Razhajanja so zlasti pri plačni skupini J. V pogajanjih, ki so potekala po resorjih, so namreč po ministrovih besedah usklajeni, z izjemo kolektivne pogodbe za gasilce. Tudi pri državni upravi so dosegli uskladitev z večino, ne pa vsemi sindikati, je še pojasnil Koprivnikar.

Pri skupini J razlika dober milijon

Vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ugotavljal, da so se izrazito približali, razlika med vladnim in sindikalnim predlogom pa je približno dober milijon pri skupini J. Kot je navedel vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek, je po zadnjem vladnem predlogu za plačno skupino J predvidenih okrog 24 milijonov evrov, sindikalni predlog pa je nekaj čez 25 milijonov.

Protest pomočnic vzgojiteljic | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ker so po Štrukljevih besedah sindikalne pogajalske skupine na vseh resorjih praktično popustile in se zelo približale vladnemu predlogu, so pričakovali, da bo vlada to do neke mere tu vrnila, še posebej ker so v pogajanjih po resorjih poudarjali, da je treba misliti tudi na skupino J.

Da je vlada na nek način pripravljena tvegati "jesenski konflikt in izrazito stopnjevano nezadovoljstvo" zaradi enega milijona razlike, pa bi se mu zdelo izrazito neracionalno s strani vlade. Prostora za popuščanje pa po njegovih besedah na sindikalni strani ni, če želijo zagotoviti kvorum.

Tudi Počivavšek se je strinjal, da bi bilo iracionalno, da bi zaradi te minimalne razlike celotna pogajanja, v katera je bilo vloženega veliko truda, pogajanja padla v vodo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar praufo
    praufo 15:12 20.julij 2017.

    nova sistemizacija, ki bo vrednotila delo kot delo in ga plačala, pravično bi bilo, je pa problem, da bo sistem počepnil na točki, ki se imenuje organizacija dela in odkrili bomo še večje sranje in gnilobo javnega sektorja - kaj ...prikaži več sploh delajo šefi, kaj delajo oz. ali sploh vedo kaj delajo njihovi delavci ? tako je pač kot je, najlažje naredit uravnilovko in vsem dat približno isto, ... paaaa malo naj hodijo v službo, pa bo že nekako

  • Avatar praufo
    praufo 12:16 20.julij 2017.

    smo v času počitnic, včasih smo mislili, da so počitnice za šolarje, resnica pa je da imajo počitnice, šolniki, zdravniki, sodstvo, kulturniki, tv produkcija, politika in še kaj ... ne pa privat sektor, ki mora vsak evro zaslužit, čeprav je ...prikaži več vroče in plača je odvisna od dela oz. od plačanega dela, za razliko od prej omenjenih skupin ... lepo bi bilo, da je delo plačano takrat ko se dela, ko se pa ne dela, je pa minimalc ... američani se čudijo našemu sistemu

  • smejka 08:46 20.julij 2017.

    Učitelji imajo dovolj...večina dela morajo opraviti doma starši.Denar naj gre čistilkam, kuharicam....tistim, za katere vedno zmanjka.