Slovenija
26 ogledov

Sindikati že zavrnili ponudbe vlade

Irma Pavlinič Krebs (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Vlada je omejila aneks in dogovor, ki ga bo v ponedeljek ponudila v podpis sindikatom javnega sektorja, a sindikatov, ki napovedujejo stavko, še zdaleč ni dobila na svojo stran. Nadaljevanje tudi s Fidesom.

Glavni pogajalec skupine reprezentativnih sindikatov Janez Posedi, ki je danes za 27. september napovedal stavko 80.000 uslužbencev javnega sektorja, se je za Žurnal24 že odzval na obljubo vlade, da je pripravljena leta 2012 uskladiti plače v javnem sektorju z inflacijo v primeru, da bo ta višja od dveh odstotkov. Dosedanji predlog vlade je bila uskladitev pri 2,5 odstotka. "Predloga vlade ne razumemo kot predlog, ki bi se približal našim zahtevam," pravi Posedi. "Edini pravi predlog bi bila vsaj delna odprava plačnih nesorazmerij," je odločen. Posedi zagotavlja, da jih v ponedeljek ne bo na podpis aneksa h kolektivni pogodbi.

Več o napovedani stavki tukaj.

Vlada je sindikatom javnega sektorja, katerih večji del je za konec septembra napovedal stavko, pripravljena po novem obljubiti še, da bo leta 2012 preučila gospodarske razmere. Če bodo te dovolj ugodne, bo vlada sprostila napredovanja, je še obljubila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs po današnji seji vlade. Prihodnje leto napredovanj ne bo.

Z razpravo o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju bo sicer vlada nadaljevala v ponedeljek.

Dva dni pred umikom nov sestanek
Minister za zdravje Dorjan Marušič pa je dejal, da se bodo v ponedeljek nadaljevala pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides glede dežurstev, čeprav od vlade ni prejel mandata po odpiranju kolektivne pogodbe.

Marušič je znova pozval zdravnike, naj premislijo o svojih umikih soglasij k dežurstvom, ki naj bi začeli veljati 1. septembra. Marušič je zdravnike znova opomnil, da novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju predvideva, da se bodo dodatki za nadurno delo zmanjšali šele z letom 2011, vmes pa bi morali iskati celovite rešitve problematike.

Ponovil je, da se bodo skladno z novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, zaradi katere so zdravniki umaknili soglasja, dodatki za nadurno delo zmanjšali šele 1. januarja 2011. Zato bi bilo po njegovem mnenju ta čas koristneje porabiti za iskanje celovitih rešitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.