Slovenija
30 ogledov

Sindikatom danes odgovor vlade

Besede finančnega ministra Franca Križaniča v zadnjih dneh dajejo slutiti, da bi Žurnal24 main
Sindikati naj bi danes prejeli odgovor vlade glede svojih zahtev, ki so jih postavili kot predpogoj za začetek pogajanj o plačah v javnem sektorju.

Začetek redne tedenske seje vlade je v dopoldanskih urah. Na njej naj bi razpravljali tudi o zahtevah sindikatov ter pripravili odgovor – neuradno naj bi jih povabili na pogovor na začetku prihodnjega tedna. Za sindikate bo pomembna določitev, ali se je vlada pripravljena pogajati o višini znižanja sredstev za plače v javnem sektorju ali le o načinu znižanja.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj upa, da bo vlada odstopila od svojega stališča glede znižanja plač.

Sicer pa sindikati želijo pojasnila, kako namerava vlada enakomerno porazdeliti bremena krize; kdaj in na kakšen način bo vlada predlagala znižanje plač funkcionarjev; pričakujejo tudi pripravo predloga sprememb kolektivne pogodbe, na katerega bodo lahko odgovorili s protipredlogom.

Do 10. septembra oblikovane stavkovne zahteve
Glavni odbor Sviza je pogajalce za pogajanje z vlado o znižanju plač pooblastil, da se pogajajo o vseh predlogih. "Vendar pod dvema glavnima pogojema: prvi je, da  vlada umakne ultimat in se pogaja tudi o stopnji znižanja plač, ne samo o načinu znižanja. Drugi pogoj pa je, da vlada zaposlenim zagotovi, da bo v času gospodarske rasti uslužbencem vrnila pravice, ki bi se jim zaposleni v času krize odpovedali. Če pogajalci z vlado ne bodo uspeli doseči kompromisa, se bo sindikat Sviz odločal o stavki," je dejal Štrukelj.

Ta teden se je že sestala tudi pogajalska skupina Janeza Posedija. "Do 1. septembra bomo določili datum stavke, do 10. septembra pa dokončno oblikovali stavkovne zahteve in napovedali stavko," je po sestanku povedal vodja stavkovnega odbora javnega sektorja Dušan Miščevič. Več si lahko preberete v novici Brez kompromisa bo stavka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.