Slovenija
27 ogledov

Sindikatov se niso ustrašili

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Vlada je kljub nasprotovanju sindikatov sprejela delovno zakonodajo.

Vlada je potrdila predlog zakona o urejanju trga dela, ki naj bi povečal varnost delavcev na eni strani in hkrati povečal prožnost zaposlitve.

Kot je po seji vlade povedal minister za delo Ivan Svetlik, z zakonom širijo krog upravičencev do denarnih nadomestil.

Fotogalerijo današnjega protesta sindikatov si oglejte v naslednji povezavi.

Tako bo do nadomestila za primer brezposelnosti upravičen vsak, ki si je v dveh letih nabral devet mesecev strnjene delovne dobe, višja bodo tudi sama nadomestila.

Zakon uvaja nekatere nove oblike aktivne politike zaposlovanja, kot so rotacija na delovnem mestu, menjava delovnega mesta in druge.

V zaposlovalni proces se bodo poleg republiškega zavoda za zaposlovanje lahko vključili tudi koncesionarji, na lokalni ravni pa bodo vključili tudi socialne partnerje v tako imenovane fundacije za izboljšanje zaposlitvenih možnosti, ki bodo nadomestile sklade dela.

Malo delo ostaja
Vlada je potrdila tudi predlog zakona o malem delu. To bo še vedno potekalo prek napotnic, varnost pa je po Svetlikovih besedah povečana z omejitvijo koriščenja dela pri posameznem delodajalcu (število dovoljenih zaposlenih prek malega dela bo določeno z obsegom števila zaposlenih).

Predlog zakona uvaja tudi možnost povračila neplačane plače, štela se bo delovna doba. Posameznik bo lahko delal od nič do 14 ur tedensko. Vlada bo ta zakon uveljavila s 1. 1. 2012, s čimer bi se dala možnost za prilagoditev.

Hitrejše in cenejše odpuščanje
Spremembe zakona o delovnih razmerjih prinašajo tri spremembe. Prva je, da je v vodstvene organe podjetij, ki nimajo organiziranega sindikata, treba postaviti predstavnike delavcev. Krajši bodo odpovedni roki, manjše bodo tudi odpravnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.