Slovenija
1318 ogledov

Sindikatu izginila večja vsota denarja

Železnica Andrej Leban
Kam je izginila večja vsota denarja sindikata strojevodij, že preiskuje policija.

Sindikat strojevodij je potrdil, da so pri pregledu finančnega poslovanja odkrili nepravilnosti. Kot poroča Siol, je prišlo do nepravilnosti pri poslovanju območnega odbora Ljubljana in sklada vzajemne pomoči. Predsednik sindikata Zlatko Ratej je sporočil, da sumijo pooblaščeno blagajničarko. 

Zadevo je sindikat že prijavil policiji, najeli so odvetniško pisarno, finančno poslovanje sindikata pa bo preveril zunanji revizor. 

Siol navaja, da naj bi po njihovih neuradnih informacijah izginilo od 200 do 250 tisoč evrov denarja. Uradni znesek še ni znan, saj sindikat še pregleduje dokumentacijo. Denar je imel sindikat na enem od zasebnih računov, ker ga zaradi zakonodaje ni smel imeti na svojem računu. 

vlak | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V sklad vzajemne pomoči denar prispevajo člani z odtegljaji od plač prek krovne družbe. Po podatkih Siola naj bi se letno v skladu obrnilo od tri do pet milijonov evrov denarja. Sindikat članom denar posoja na roke. 

Na nepravilnosti naj bi opozorili nekateri strojevodje, ki so ob upokojitvi prejeli nižje privarčevane zneske od pričakovanih. Predsednik sindikata je pojasnil, da bodo poplačali vse obveznosti do članov sklada vzajemne pomoči. 

Pri tem pa se zastavlja tudi vprašanje, kdo vse je vedel za manjkajoči denar. Kot izpostavlja Siol, je blagajničarka svojo funkcijo opravljala v celotnem obdobju predsednikovanja Silva Berdajsa, ki danes opravlja funkcijo generalnega sekretarja sindikata strojevodij. Ob tem se sprašujejo tudi, kako to, da nadzorni odbor sindikata v preteklosti ni zaznal nepravilnosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • NeAnonimni 11:58 25.april 2019.

    Vsi nam kradejo. Kdaj bo tega konc?

  • Tone45 11:42 25.april 2019.

    Tukaj bolj smrdi po organiziranem kriminalu, katerega drži niti prav štab z Berdajsem na čelu. Namreč posojajo denar na roko in pri tem trdijo, da je to počenjala neka administratorka. Sočasno pa SEKRETAR (politični vodja- Berdajs nič ne ve o ...prikaži večo tem). Tukaj bomo očitno dobili organizirano pranje denarja v karterega so vpleteni vsi po vrsti vključno z VODJO Berdajsem na čelu. Potem pa se čudimo, če sistemska korupcija tako dobro napreduje.

  • izy 11:12 25.april 2019.

    So pa carji tile na železnici! La kam le neki je izginilo!?! :))