Slovenija
28 ogledov

Singapur presenetil s padcem BDP

Singapur podnevi. Ko bo sonce zašlo, bodo v petek pozno popoldne zahrumeli dirka Žurnal24 main
Kitajsko gospodarstvo se je v drugem četrtletju okrepilo za 7,6 odstotka, kar je najmanj po prvem četrtletju leta 2009, ko je bila rast 6,6-odstotna. Singapur pa je v letošnjem prvem četrtletju zabeležil 1,1-odstotno krčenje BDP.

Nižja rast na Kitajskem je predvsem posledica vse manjšega povpraševanja iz tujine. Številke kitajskega državnega statističnega urada sicer niso presenečenje, saj so enako rast napovedali že analitiki. Kitajska je v prvem letošnjem četrtletju beležila 8,1-odstotno rast.

Gospodarske težave v nekaterih delih sveta, predvsem dolžniška kriza v območju evra, se tako v drugem četrtletju odražajo tudi na Kitajskem.

Šibkejša rast v drugem četrtletju je navzdol potisnila tudi polletno rast, ki je zdaj pri 7,8 odstotka.

Statistiki so sicer prepričani, da se bo kitajsko gospodarstvo stabiliziralo in da bo Kitajska letos vseeno dosegla cilj, to je 7,5-odstotno rast ob koncu leta. To pa je sicer močno pod 9,2-odstotno rastjo leta 2011 in 10,4-odstotno rastjo v letu 2010.

Nižja rast krepi strah pred izgubami delovnih mest in političnimi napetostmi. Analitiki menijo, da se bo kitajsko gospodarstvo v drugi polovici leta krepilo, saj da je veliko potenciala za investicije, potrošnjo in izvoz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.