Slovenija
17 ogledov

Sinidkati optimistični pred pogajanji

Sindikati Saša Despot
Vlada in sindikati javnega sektorja so pred današnjimi pogajanji o varčevalnih ukrepih bolj optimistični kot v minulih dneh.

Umik kriznega davka iz reformnih ukrepov po mnenju vladne strani izboljšuje pogajalsko izhodišče, na sindikalni strani pa poudarjajo, da šele zdaj obstajajo možnosti za dogovor, do katerega pa da je ta trenutek še daleč.

Kot je ob prihodu na pogajanja spomnil vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, so se pogajanja z vlado resnično začela v sredo, ko sta obe strani nekoliko zbližali stališča.

Glede umika kriznega davka pa je dejal, da je bilo najprej "zelo poučno videti, kako se vsake pol leta počutijo javni uslužbenci, ko jim poberejo tri, štiri ali pet odstotkov". Odziv državljanov je bil po njegovem mnenju očiten, v javnem sektorju pa to prenašajo že kar nekaj časa, zato bo morda zdaj bolj razumljivo, zakaj se upirajo tako, kot se, je dodal. Kot je še poudaril, ne sprejemajo logike, da se bo zdaj, ko je ljudstvo povedalo, da zavrača krizni davek, toliko več obesilo na javne uslužbence. "Vlada gre lahko po denar, kar se nas tiče, na sončno upravo," je še povedal.

Medtem ko sindikati ne razkrivajo svojih pogajalskih izhodišč, je glavni vladni pogajalec, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant pred današnjimi pogajanji pojasnil, da vlada zagotovo ne namerava popuščati pri zamrznitvi kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s tem da je pripravljena po novem letu vplačevati 30 odstotkov. Manj popustljiva bo tudi pri kompresiji plačne lestvice, ki pa je še vedno stvar pogajanj. Potrdil je tudi, da je višino prihranka pri plačni masi vlada že znižala na 138 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.