Slovenija
81 ogledov

Sinov prekršek mu je odpeljal službo

Sojenje Kanglerju Fotosmedia
Mariborskega tožilca je vlada na predlog ministra Gorana Klemenčiča razrešila.

Boris Marčič, višji državni tožilec, ki je doslej služboval v Mariboru, je ostal brez službe. Minister za pravosodje Goran Klemenčič je namreč upošteval mnenje šefa vrhovnega tožilstva Zvonka Fišerja, da Marčič nikakor ni več primeren za opravljanje tožilske funkcije in predlagal vladi naj Marčiča razrešijo s te funkcije.

Dobil je dvakrat negativno

Marčiča je namreč sodišče v Slovenj Gradcu obsodilo na šest mesecev pogojne zaporne kazni, ki pa mu je ne bo treba odslužiti, če v naslednjih dveh letih ne stori novega kaznivega dejanja. Višje sodišče v Mariboru pa je zavrnilo njegovo pritožbo, s katero je poskušal izpodbiti to kazen in potrdilo obsodbo. Obsojen je zaradi krive izpovedbe, saj je leta 2010 lažno pričal v korist svojega sina, ko se je ta zaradi prometnega prekrška znašel v stopku pred sodiščem. Policisti so tedaj zagotavljali, da tožilca Marčiča sploh ni bilo v vozilu, ki ga je vozil sin, ko naj bi zagrešil hud prekršek.
 
Kot neprimernega za tožilsko službo ga je ocenil tudi Državnotožilski svet (DTS), ko so konec januarja obravnavali obvestilo sodišča v Slovenj Gradcu, da je obsodba Borisa Marčiča postala pravnomočna.

Tožilec je namreč obsojen za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti in zaradi katerega je državni tožilec lahko razrešen.

V zadnjih petih letih je službo iz podobnih razlogov sicer izgubilo pet tožilcev. Nekaterim izmed njih je mandat prenehal tudi formalno iz teh razlogov, drugi pa so se tik pred tem tožilski službi odpovedali sami.

Na Vrhovnem državnem tožilstvu (VDT) pa verjamejo, da naj bi njihov sistem ugotavljanja in uveljavljanja odgovornosti v tožilski organizaciji, v nasprotju z nekaterimi posplošenimi in napačnimi ocenami, še kako učinkovito deloval.

Komentarjev 1
  • bfilipe 07:33 13.februar 2015.

    ..in kdaj bo Marija Krebl iz Slovenj Gradca odletela, ker je sinu pomagala pri izkrivljanju dejstev prometne nesreče?