Slovenija
27 ogledov

Širca: kazen za varčevanje

Majda Širca Žurnal24 main
Rebalans. Širca: drastičen poseg v kulturo, proporcionalno večji kot za druga področja.

Ministrstvo za kulturo je s sprejetim proračunom za leto 2011 dobilo približno 215 milijonov evrov, s predlaganim rebalansom, ki državni proračun krči za skoraj 500 milijonov evrov, pa bo moralo sredstva sredi leta skrčiti za 38 milijonov evrov oziroma za 18 odstotkov. Da tudi kultura nosi delež krize, se zavedajo, vendar pa se jim ta znesek zdi nesprejemljiv. "Do te številke preprosto ne pridemo," je dejala ministrica Majda Širca.

Ministrstvo namreč polovico proračuna porabi za plače zaposlenih, kar bi s predlaganim rebalansom - sami so predlagali krčenje v višini petih milijonov evrov - pomenilo, da za programe, investicije in projekte ne bi ostalo skoraj ničesar, je na današnji novinarski konferenci s pomenljivim naslovom Do konca leta zaprto! poudarila ministrica.

Ker so tudi sicer varčevali in javnim zavodom za tri odstotke znižali sredstva za plače, predlagani znesek po ministričinih besedah razumejo kot kazen oziroma kot nagrado tistim, ki racionalizacije niso upoštevali, na primer v vzgoji in izobraževanju ali v vojski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.