Slovenija
25 ogledov

Širca zanika obtožbe, da je grozila

Majda %C5%A0irca Žurnal24 main
Kulturna ministrica Majda Širca zanika obtožbe, da je grozila v. d. direktorja varuha konkurence Damjanu Matičiču v zvezi z novim medijskim zakonom. Pahor in Radićeva menita, da je bila "narobe razumljena".

V ponedeljek sta se kulturna ministrica Majda Širca in v. d. direktorja Urada za varstvo konkurence Damjan Matičič po telefonu pogovarjala o mnenju urada, ki se nanaša na zakon o medijih glede prevzemnih pragov pri koncentracijah.

Kulturna ministrica Širca je še dejala, da ima usklajevanje o novem zakonu o medijih že dolgo brado in da so se zdele Matičiču že usklajene rešitve vprašljive. Pripombe so iz Urada za varstvo konkurence sporočili ministrstvu za kulturo preko ministrice za gospodarstvo, na ministrstvu za kulturo pa so, kot je dejala Širca upoštevali pripombo, da bo treba v bodoče, ko bo UVK od ministrstva za kulturo prevzel odločanje o koncentraciji v medijih, uradu zagotoviti več kadra.

Matičič: Širca vztrajala, da spremenijo mnenje
"Ministrica je vztrajala, da urad spremeni mnenje, ki ga je podal v predmetni zadevi oziroma do naslednjega dne pripravi dopis, iz katerega bo razvidno, da se strinja s predlaganim predlogom citiranega zakona. Slednje je bilo odločno zavrnjeno, pri čemer je ministrica dejala, da bo o tem govorila z resorno ministrico, ki bo na vladi glasovala za njihov predlog, pri čemer naj bi resorna ministrica tudi predlagala vse ukrepe, zato da bi bil predmetni zakon sprejet. To je bilo razumeti kot grožnjo, saj je v. d. direktorja ministrici pojasnil, da je njihov predlog z vidika varstva konkurence oziroma nižjih pragov glede koncentracije medijev neutemeljen, kar je razvidno tudi iz pisnih mnenj urada, pri čemer urad odločno vztraja pri tem," so zapisali v uradu.

Širca: Matičič dal napačno in lažnivo informacijo
Širca očitke, da je grozila Matičiču, ostro zavrača in odgovarja, da je Matičič medijem posredoval napačno, lažnivo in potvorjeno informacijo. Dodaja še, da je šlo za usklajevalni postopek, ki je povsem normalen in zakonit, on pa ga je videl kot grožnjo.

Radić: Širco je narobe razumel
Gospodarska ministrica Darja Radić meni, da so pripombe tako minimalne, da "ni problema, da jih ne bi mogli uskladiti". Poleg kadra je bilo namreč po besedah Radićeve neusklajeno tudi, v katerem zakonu bo zapisano znižanje prevzemnega praga za medije – v zakonu o medijih ali zakonu o varstvu konkurence.

Kolikor pozna ministrico Širca, kot je dejala novinarjem po seji vlade, pa ne verjame, da bi Matičiču grozila. Verjame, da je šlo za komunikacijo, ki je bila očitno narobe razumljena s strani urada. "Gre namreč za normalno usklajevanje zakonskih predlogov," dodaja Radićeva, česar pa so "ministri mogoče bolj vajeni kot direktorji uradov in verjetno ne razumejo, da je včasih treba narediti kompromis".

Pahor: Ni šlo za pritisk
Z Matičičem je govoril tudi premier Borut Pahor. Kot pravi, mu je položil na srce, naj ga, kadar bo čutil pritisk od članov vlade na odločitve, ki so v izrecni pristojnosti urada, o tem obvesti, saj to ne bi bilo dopustno. Ob tem je še dodal, da ni prepričan, da je bil pogovor med njim in Širco te vrste pritisk.

Komentarjev 1
  • Avatar vili100
    vili100 21:32 04.avgust 2011.

    Naj gre tale Širca na močvirje in se pogrene v najgloblje blato,kar ga obstaja na Barju!!!